Luxemburg, prima țară din Europa care legalizează consumul canabisului
Luxemburg este prima țară din Europa care legalizează consumul recreativ și cultivarea casnică a canabisului, relatează The Guardian.
Anunțul a fost făcut, vineri, de guvernul din Luxemburg care spune că face schimbări fundamentale în ce privește utilizarea recreativă și cultivarea canabisului, după ce prohibiția a eșuat în misiunea de a opri consumul, informează Legalizăm.ro pe pagina sa de Facebook.
Conform noii legislații, persoanele de peste 18 ani vor putea să cultive până la 4 plante de canabis per gospodărie pentru uz personal. Comercializarea semințelor va fi, de asemenea, permisă, fără limite în ce privește cantitatea și nivelul de THC. Conform guvernului din Luxemburg, până semințele vor putea fi cumpărate în magazine, vor putea fi importate sau cumpărate online.
Țara intenționează, de asemenea, să producă canabis pentru uz comercial intern, însă planurile pentru a stabili un lanț de producție național și un lanț de distribuție reglementat au fost întârziate de pandemia de coronavirus.
Pentru cetățenii care vor dori să cultive planta, ei o vor putea face doar la domiciliul lor, fie că e vorba de casă, apartament, balcon, terasă sau grădină.Interdicția în ce privește consumul și transportul de canabis sau de produse pe bază de canabis în public, dar și comerțul sau schimburile cu canabis și produse pe bază de canabis, altele decât semințele, se păstrează.
Luxemburgul se alătură, astfel, Canadei, Uruguay și 11 state americane în relaxarea legislației în ce privește utilizarea recreațională a canabisului. Uruguay a fost prima țară care a creat o piață de desfacere legală a canabisului, urmată apoi de Canada, în 2018.În Olanda, țara europeană cea mai asociată cu atitudinile relaxate față de canabis, consumul, posesia și comerțul sunt ilegale, oficial, însă sunt tolerate.
Ministrul Justiției Sam Tamson a descris modificarea legii privind producția și consumul intern ca un prim pas către normalizare și modernizare
„Ne-am gândit că trebuie să acționăm, avem o problemă cu drogurile iar canabisul este drogul cel mai folosit și este o mare parte a pieței ilegale”, a spus ea.
„Vrem să începem prin a permite oamenilor să-l crească acasă. Ideea este că un consumator nu se află într-o situație ilegală dacă consumă canabis iar noi nu susținem întregul lanț ilegal de la producție la transport până la vânzare, unde există multă mizerie. Vrem să facem tot ce putem pentru a ne îndepărta din ce în ce mai mult de piața neagră ilegală.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News