Luptători ISIS, înapoi în Europa. Primul stat care le deschide ușa
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Finlanda nu le poate refuza cetăţenilor săi care au luptat pentru gruparea jihadistă Stat Islamic dreptul de a reveni în ţară, a indicat Ministerul de Interne de la Helsinki, transmite dpa.

'Legea nu împiedică un cetăţean finlandez să revină în Finlanda', a declarat miercuri Tarja Mankkinen, expertă din Ministerul de Interne în problemele extremismului, la postul de radio Yle.

Mankkinen a subliniat că infracţiunile comise de extremişti în Siria nu au modificat legea şi că un stat constituţional nu poate lăsa pe nimeni apatrid.

Preşedintele american Donald Trump le-a cerut sâmbătă statelor europene să repatrieze şi să trimită în judecată peste 800 de luptători străini capturaţi în Siria. Dacă aliaţii nu vor da curs solicitării, SUA vor fi obligate să-i pună în libertate pe aceşti luptători, a avertizat Trump. Ei nu se află în custodia armatei americane, ci în mâinile forţelor kurde aliate ale Washingtonului.

În Finlanda, atât premierul Juha Sipila, cât şi ministrul de externe Timo Soini au lăsat să se înţeleagă că ţara lor nu are interes să permită revenirea luptătorilor jihadişti.

Conform serviciilor de informaţii, numărul finlandezilor care au călătorit în zone de conflict din Siria şi Irak este de aproximativ 80.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel