Plan național de combatere a cancerului. Luana Ionașcu: Va fi un câștig al tuturor, va reduce povara pe zona de concedii medicale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Luana Ionașcu, Director Government Affairs and Market Access Lead, Bristol Myers Squibb România, a detaliat cum este văzută, dar cum este și în plan concret, colaborarea dintre companiile farmaceutice, furnizorii de soluții terapeutice și autoritățile statului în lupta împotriva cancerului.

DC News Media Group a organizat astăzi, 23 iulie 2024, începând cu ora 11:00, conferința intitulată "Accesul la prevenție, diagnostic precoce și terapii inovatoare în lupta împotriva cancerului".

Luana Ionașcu, Director Government Affairs and Market Access Lead, Bristol Myers Squibb România, a detaliat cum este văzută colaborarea între companiile farmaceutice, furnizorii de soluții terapeutice și autoritățile statului în efortul comun în lupta de înfrângere a cancerului. De asemenea, aceasta a explicat care este realitatea din teren, unde se află cu adevărat România, și ce mai are de îmbunătățit.

"Referitor la 2022, nici o moleculă nu este compensată după 2 ani"

"În primul rând salutăm toate progresele pe care le înregistrează autoritățile, industria farmaceutică și toți jucătorii din sistemul sanitar, în ultima perioadă, vis a vis de acest plan național de combatere a cancerului. Ne dorim să construim împreună un sistem de sănătate care să fie sustenabil și care să aibă o finanțare corespunzătoare nevoilor reale ale populației. Din păcate ne confruntăm cu un număr mare de pacienți care au nevoie de terapii și pentru ei fiecare zi contează. Conform studiului White, în perioada 2019-2022, din 154 de molecule aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor, România are un număr mic de molecule pe care le are compensate. (...) . E adevărat, e un progres. Suntem doar la 778 de zile. Totuși, în zona de oncologie, din păcate, avem 828 de zile. Deci, un număr mai mare de zile este necesar pentru accesul pacientului la terapie", a spus Luana Ionașcu.

"Considerăm că autoritățile române au în continuare multe de făcut și de construit"

"Rata de acces, pe lângă timpul necesar, este și ea importantă. Considerăm că autoritățile române au în continuare multe de făcut și de construit. Agenția Națională a Medicamentului din România a făcut progrese în evaluările pe care le face. (...) Ne așteptăm ca parteneriatele pe care industria și companiile farmaceutice încearcă să le dezvolte cu asociațiile de pacienți, cu instituțiile academice, cu autoritățile, să aducă acel plus de care avem nevoie pentru a finanța optim, adecvat, și corespunzător nevoilor reale ale pacienților din România. Un acces la diagnostic, un acces la o terapie de înaltă tehnologie, inovatoare, va salva vieți, va reduce foarte mult din cheltuielile din sistemul de sănătate, va aduce pacienți care sunt internați la un statut de om activ, va reduce din povara pe care statul o are în acest moment pe toată zona de concedii medicale, și va reprezenta un câștig, fără îndoială, al tuturor", a concluzionat Luana Ionașcu.

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel