Data actualizării:
Data publicării:

Luna lui Jupiter, Ganymede, a fost lovită de un asteroid mai mare decât cel care a ucis dinozaurii

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ganymede, una dintre cele aproape 100 de luni cunoscute ale lui Jupiter, a fost lovită de un asteroid antic de 20 de ori mai mare decât cel care a ucis dinozaurii.

Cea mai mare lună din sistemul solar a fost lovită de un asteroid antic de 20 de ori mai mare decât roca care a lovit Pământul și a pus capăt erei dinozaurilor acum 66 de milioane de ani, sugerează cercetările.

Impactul devastator a avut loc acum 4 miliarde de ani și a făcut ca Ganymede, una dintre cele aproape 100 de luni cunoscute ale lui Jupiter, să se rotească astfel încât craterul rezultat să fie aproape complet opus gigantului gazos.

Conform modelelor pe calculator, asteroidul avea probabil un diametru de 297 de km și a lovit la un unghi de 60-90 de grade. Impactul a creat un crater inițial de până la 1.609 de km lățime, care a fost parțial umplut pe măsură ce rocile și praful expulzate de coliziune au căzut înapoi.

Dr. Naoyuki Hirata, un om de știință planetar de la Universitatea Kobe din Japonia, a spus că brazdele distinctive ce acoperă suprafața lui Ganymede au fost mult timp considerate ca rămășițele unor inele concentrice multiple, create de impactul asteroidului uriaș. Totuși, a rămas neclar cât de mare a fost impactul și ce efecte a avut asupra lunii joviene, a adăugat el.

Simulările pe calculator realizate de Hirata confirmă scenariul uluitor

Într-un articol publicat în Scientific Reports, Hirata descrie modul în care centrul sistemului de brazde de pe Ganymede este orientat aproape complet opus lui Jupiter. Acest lucru ar putea fi rezultatul unui asteroid care a lovit Ganymede, adăugând greutate suplimentară în zona de impact, destabilizând luna și determinând-o să se rotească în jurul axei sale.

Simulările pe calculator realizate de Hirata confirmă că acest scenariu este posibil, cu un asteroid lovind Ganymede și influențându-l să se rotească astfel încât locul impactului să fie mereu pe partea opusă a lunii. La fel ca Luna Pământului, Ganymede este blocată gravitațional față de Jupiter, ceea ce înseamnă că arată constant aceeași față gigantului gazos.

Impactul ar fi avut implicații dramatice pentru Ganymede, care, cu un diametru de peste 4 828 de km, este mai mare decât Mercur. Ar fi "eliminat complet suprafața originală", a spus Hirata, și ar fi afectat interiorul lunii, despre care oamenii de știință cred că conține un ocean ascuns de apă sărată, conform The Guardian.

Hirata nu exclude alte explicații, dar dovezi suplimentare în sprijinul sau împotriva teoriei sale ar putea veni de la sonda Juice a Agenției Spațiale Europene, care a fost lansată anul trecut cu destinația Jupiter și lunile sale. Ca parte a misiunii, nava spațială va căuta oaze de apă și surse de energie esențială pentru viață pe lunile joviene.

Prof. Leigh Fletcher, un om de știință de la Universitatea din Leicester,  a declarat că terenurile antice de pe lunile lui Jupiter sunt martore ale "bombardamentelor" care au avut loc de-a lungul miliardelor de ani și care sunt încă vizibile astăzi. "A înțelege toate acele evenimente suprapuse pe suprafețele sateliților este o provocare”, a spus el. „Aceasta este o încercare ingenioasă de a derula înapoi ceasul prin simulări pe calculator, căutând o explicație pentru craterele de pe Ganymede", conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel