Luminița Odobescu (MAE) condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra navei comerciale din Marea Neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Vineri, la Zagreb, ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, a condamnat cu fermitate atacul recent al Rusiei asupra unei nave comerciale în Marea Neagră, considerându-l „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

În cadrul vizitei oficiale în Croația, Luminița Odobescu a avut o întâlnire cu premierul croat Andrej Plenkovic și o declarație de presă comună cu omologul său croat, Gordan Grlic Radman.

În cadrul conferinței, ministrul român a subliniat că „ieri a avut loc o nouă demonstrație în Marea Neagră a ce poate face Rusia în privinţa contestării libertăţii de navigaţie şi nerespectarea legii internaţionale”.

Luminița Odobescu a caracterizat atacul asupra navei comerciale, care transporta cereale, ca fiind „o escaladare fără precedent” și a cerut Rusiei „să înceteze imediat orice atac asupra navelor comerciale, asupra infrastructurii portuare civile şi să oprească încălcările dreptului de liberă navigaţie”.

„Rusia rămâne cea mai mare ameninţare”

Ministrul a abordat și impactul extins al războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității regionale și globale, afirmând că „Rusia rămâne cea mai mare ameninţare la securitatea regiunii Mării Negre şi a întregului continent european”.

În timpul consultărilor cu ministrul Gordan Grlic Radman, Luminița Odobescu a accentuat angajamentul ambelor țări de a proteja minoritățile, respectiv minoritatea croată din România și minoritatea lingvistică românofonă din Croația.

De asemenea, ea a reiterat sprijinul României pentru procesul de extindere a Uniunii Europene, subliniind importanța respectării principiului meritelor proprii și oferind suport pentru partenerii estici și din Balcanii de Vest.

În cadrul întâlnirii cu premierul Plenkovic, Odobescu a discutat despre stadiul și potențialul cooperării economice și sectoriale între România și Croația, în domenii precum transporturile, energia, turismul și cultura. Aceasta a mai subliniat și importanța interacțiunilor dinamice dintre porturile românești Constanța și Galați și portul Vukovar din Croația, care sunt esențiale atât pentru comerțul și investițiile comerciale, cât și pentru creșterea exporturilor de cereale și alte produse din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel