Luminile se sting peste industria petrolieră rusă. Imaginile din satelit ii dau de gol pe capii Kremlinului
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
 Foto: Pixabay, de drpepperscott230
Foto: Pixabay, de drpepperscott230
Kremlinul face tot posibilul pentru a ascunde impactul total al sancțiunilor energetice formale și informale după invazia sa în Ucraina. Dar Moscova nu se poate ascunde de sateliții de deasupra Siberiei care măsoară cantitatea de lumină emisă de câmpurile sale petroliere pe măsură ce gazul nedorit este ars: cu cât producția este mai mare, cu atât mai multă ardere și mai multă lumină – și invers.

Datele fulgerătoare, combinate cu informații anecdotice de la comercianți și scurgeri de statistici oficiale rusești, sugerează că după opt săptămâni de război, Moscova cedează în sfârșit în fața impactului sancțiunilor. În medie, producția de petrol rusească a scăzut cu 10% față de nivelul de dinainte de război.

Sunt probabile mai multe pierderi de producție, deoarece rafinăriile și comercianții occidentali părăsesc Rusia la expirarea contractelor de furnizare în săptămânile următoare. 

Uniunea Europeană ia în considerare, de asemenea, măsuri mici pentru a-și reduce achizițiile de petrol rusesc, încercând să găsească modalități de a evita opoziția germană față de măsuri. „În prezent, dezvoltăm mecanisme inteligente, astfel încât petrolul să poată fi vizat și în următorul pachet de sancțiuni”, a declarat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, pentru Bild am Sonntag.

Pentru consumatori – și băncile centrale aflate în modul de combatere a inflației – scăderea producției ruse semnalează începutul unui al doilea val de creștere a prețului petrolului, probabil mai durabil. 

Pentru Vladimir Putin, miza este și mai mare: veniturile din vânzările de petrol și gaze au ajutat până acum la atenuarea impactului sancțiunilor internaționale, la stabilizarea rublei și la finanțarea mașinii sale militare. O scădere durabilă a producției care depășește orice creștere a prețurilor ar fi un vânt în contrasens pe termen lung pentru economia Rusiei, pe lângă costurile directe ale războiului.

Prima fază a șocului prețului petrolului de la invazia lui Putin a fost pe cât de intensă, pe atât de scurtă. Producția rusă s-a dovedit mai rezistentă decât se așteptau Occidentalii; Lockdown-urile din China au redus cererea, iar SUA și aliații săi au eliberat milioane de barili din rezervele lor strategice de petrol. 

Brent, referința mondială a petrolului, a crescut inițial la 139,13 dolari barilul pe 7 martie, în primele zile ale campaniei militare ruse, dar a scăzut cu aproape 30% până la un minim de 97,57 dolari barilul până pe 11 aprilie.

A doua fază se va desfășura probabil cu încetinitorul pe o perioadă mai lungă, riscând mai multe ravagii economice. Țițeiul Brent a urcat deja înapoi la aproape 110 de dolari pe baril, iar prețurile vor crește probabil treptat pe măsură ce piața va absorbi pierderile din aprovizionare. 

Brent a avut o medie de 99,20 dolari pe baril până acum în acest an. În 2008, când prețurile au atins un maxim istoric, prețul mediu până în prezent în această perioadă a anului a fost de 98,40 USD pe baril.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel