Lumini roșii bizare care strălucesc în atmosfera Pământului au fost surprinse de astronauți 
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Un astronaut NASA a fotografiat, de la o fereastră de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), lumini roșii strălucitoare și stranii în atmosfera Pământului.

Un astronaut NASA a fotografiat, de la o fereastră de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), lumini roșii strălucitoare și stranii în atmosfera Pământului.

Imaginea uluitoare, realizată de comandantul misiunii NASA SpaceX Crew-8, Matthew Dominick, a surprins sclipirea rapidă a unui fenomen meteorologic cunoscut sub numele de fulgere "red sprite".

Se știe că fulgerele roșii apar la înălțime, deasupra norilor ce produc tunete, într-o parte a atmosferei superioare numită mezosferă.

Imaginea a arătat explozii de energie de un roșu sângeriu care strălucesc vertical în largul coastei Africii de Sud.

NASA speră că imaginea eterică îi va încuraja pe observatorii cerului de pe Pământ să trimită propriile "fotografii ale fulgerelor red sprite și ale altor evenimente luminoase tranzitorii la proiectul științific cetățenesc al NASA, Spritacular". 

Agenția spațială americană speră că această bază de date realizată de cetățeni, care va intra în al treilea an de funcționare în octombrie, va ajuta foarte mult oamenii de știință să înțeleagă aceste fenomene rare. 

"Dacă există experți în red sprite, mi-ar plăcea să primesc sfaturi despre cum să surprind mai multe astfel de imagini"

"Am fost super norocos în urmă cu câteva săptămâni când am filmat un timelapse al unei furtuni cu fulgere în largul coastelor Africii de Sud", așa cum și-a explicat Dominick imaginea într-o postare pe rețeaua socială X.  

"Unul dintre cadrele din timelapse a avut un red sprite (fulger roșu)", a spus Dominick, care a fost pilot de test naval și comandant de pilot de vânătoare înainte de a se alătura NASA.

"Dacă există experți în red sprite, mi-ar plăcea să primesc sfaturi despre cum să surprind mai multe astfel de imagini", a adăugat el. 

"Oamenii capturează imagini minunate cu sprites, dar acestea sunt împărtășite sporadic pe internet. Cea mai mare parte a comunității științifice nu este conștientă de aceste capturi", a spus Dr. Burcu Kosar, fizician spațial, care este cercetătorul principal al proiectului Spritacular

"Spritacular va reduce acest decalaj", este de părere Dr. Kosar, care lucrează la Centrul Godbelt al NASA din Greenbelt, Maryland.

Dominick a capturat imaginea red sprites dintr-un punct de observație aflat la sute de mile deasupra acestor descărcări electrice de mare altitudine, pe orbita Stației Spațiale Internaționale (ISS), conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel