Lumina albastră a gadgeturilor accelerează îmbătrânirea
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Atenţie la cât timp petreceţi în faţa ecranelor de televizor şi telefon!

Experţii avertizează că lumina emisă de smartphone-uri și televizoarele moderne poate provoca îmbătrânirea prematură, după ce au descoperit că provoacă modificări semnificative în chimia și funcția celulelor unor animale de laborator, scrie publicația engleză Express. Astfel, lumina emisă de diferie device-uri a fost făcută responsabilă de diverse probleme de sănătate, de la obezitate la probleme psihologice și recent, le lista de efecte negative se adaugă și îmbătrânirea accelerată. Dr. Jadwiga Giebultowicz, biolog de la Universitatea de Stat din Oregon, a explicat: „Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele utilizate zi de zi – cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele – poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru”. Celulele afectate, a explicat ea, sunt din toate categoriile, de la cele ale pielii, la celulele adipoase până la neuronii senzoriali, responsabili de percepție.

Se schimbă chimia din creier

Dr. Giebultowicz a adăugat: „Suntem primii crcetători care aratăm că nivelurile de metaboliți specifici - substanțe chimice care sunt esențiale pentru ca celulele să funcționeze corect - sunt modificate în cazul muștelor de fructe expuse la lumina albastră, iar studiul nostru sugerează că evitarea expunerii excesive la lumina albastră poate fi o strategie bună anti-îmbătrânire.” În cercetările lor anterioare, dr. Giebultowicz și colegii săi au arătat că genele cu rol de protecție împotriva stresului sunt „activate” la muștele de fructe atunci când insectele sunt expuse la lumină. În schimb, muștele ținute în întuneric par să trăiască mai mult. Dr. Giebultowicz a spus: „Pentru a înțelege de ce lumina albastră este responsabilă de accelerarea îmbătrânirii muștelor de fructe, am comparat nivelurile de metaboliți din muștele expuse la lumină albastră timp de două săptămâni, cu nivelul de metaboliți al celor ținute în întuneric complet.”

Echipa a descoperit că expunerea la lumina albastră a schimbat nivelurile de metaboliți, mai exact nivelurile de succinat au fost crescute, dar nivelurile de glutamat au fost scăzute. După cum a remarcat dr. Giebultowicz, „succinatul este esențial pentru producerea combustibilului pentru funcționarea și creșterea fiecărei celule, iar nivelul ridicat de succinat după expunerea la lumina albastră pot fi comparate cu gazul care se află în pompă, dar nu intră în mașină. O altă descoperire îngrijorătoare a fost că moleculele responsabile de comunicarea între neuroni, cum ar fi glutamatul, sunt la un nivel mai scăzut după expunerea la lumină albastră.” Dr. Giebultowicz a mai spus: „LED-urile au devenit principala formă de iluminare a ecranelor de afișare a telefoanele, desktopurilor și televizoarelor, precum și în iluminarea ambientală, iar oamenii din societățile avansate sunt expuși la lumina albastră prin iluminarea cu LED-uri în majoritatea orelor de veghe, deci chiar și atunci când nu au activități în preajma ecranelor”, a susbliniat cercetătoarea. „Substanțele chimice de semnalizare din celulele muștelor și ale oamenilor sunt aceleași”, a subliniat cercetătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel