Lumea s-a săturat de NFT-uri? Preţul lor a scăzut la jumătate
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
NFT: Instrucțiuni de utilizare pentru pentru aceste bunuri digitale / Sursă foto: Unsplash
NFT: Instrucțiuni de utilizare pentru pentru aceste bunuri digitale / Sursă foto: Unsplash
Şi-a atins piaţa NFT-urilor vârful de evoluţie? Preţul acestora a scăzut la jumătate, arată presa internaţională. 

Conform Financial Times, de la vârful atins în noiembrie 2021, valoarea NFT-urilor a scăzut la jumătate. Mai exact, s-a înregistrat o scădere cu 48%. ⁠

Anul trecut, NFT-urile au intrat în cultura de mainstream, cu colecţii precum Cool Cats, Pudgy Penguins sau Bored Ape Yacht Club care au explodat în valoare, ajutate şi de viralizarea pe reţelele sociale. 

La finalul anului 2021, aproape 41 de miliarde de dolari fuseseră deja cheltuiţi pe NFT-uri, aceste tokenuri non-fungibile, piaţa acestora fiind aproape la fel de valoroasă precum piaţa globală de artă. 

Valoarea lor, însă, s-a deteriorat la fel de rapid precum a crescut. Conturile care vând sau cumpără NFT-uri s-au rărit, numărul acestora ajung la 194.000, de la 380.000. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Financial Times (@financialtimes)

NFT: Instrucțiuni de utilizare pentru pentru aceste bunuri digitale

NFT-urile, obiecte speculative foarte apreciate de colecţionari, au devenit un veritabil fenomen în sălile de licitaţii şi au transformat piaţa operelor de artă şi a culturii, însă utilizarea lor de către neofiţi rămâne o procedură care nu este la îndemâna tuturor. O prezentare generală a acestor "bunuri digitale" a fost realizată weekendul trecut de site-ul ednh.news/fr.

Ce este un NFT

Denumirea "NFT" este un acronim în limba engleză pentru "Non-Fungible Token", sintagmă tradusă prin "Jeton nefungibil", adică un obiect care nu poate fi schimbat contra unui echivalent (de exemplu, o bancnotă de 5 euro schimbată contra altei bancnote de 5 euro).

Un NFT este un "obiect digital" a cărui proprietate poate fi urmărită. Concret, este vorba despre un contract, ale cărui reguli sunt definite printr-un cod informatic, ce are la bază un obiect virtual sau real.

Aceste reguli pot să limiteze numărul exemplarelor disponibile spre vânzare, să autorizeze o "reeditare" sau să organizeze un sistem de redevenţe ce permit remunerarea autorului original al unei opere cu ocazia fiecărei tranzacţii.

Este vorba despre un nou tip de active digitale, după modelul criptomonedelor precum Bitcoin, care utilizează tehnologia Blockchain, adică un repertoriu de autentificare partajat între o multitudine de indivizi fără o autoritate centrală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel