Lumea marionetelor: Povestea inspirațională a teatrului incluziv
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @federcap
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @federcap
La fel ca mulți copii din Orientul Mijlociu, Ban Khalil și Ramy Badr, ambii ingineri, au crescut urmărind Sesame Street în limba arabă. După absolvire, și-au urmat visul și au fondat Puppets World, pentru a aduce bucurie copiilor din Iordania. La vârstele de 29 și 30 de ani, cei doi prieteni au înființat teatrul lor cu sprijinul CREACT4MED, un proiect finanțat de Uniunea Europeană în regiunea sudică a Mediteranei.

Aventura Puppets World a început în 2020, în mijlocul blocării cauzate de pandemia de Covid-19, în principal cu traininguri și seminarii. Și odată cu încheierea blocării, Puppets World, format din patru membri permanenți, și-a început activitatea participând la un spectacol stradal. Succesul a fost imediat, iar trupa a început să susțină spectacole în toate cele douăsprezece guvernorate ale Iordaniei, ajungând astăzi la 70.000 de copii, inclusiv refugiați și copii cu dizabilități, se arată pe site-ul oficial al UE.

"Recent, am început să folosim limbajul semnelor pentru a fi accesibili cât mai multor copii posibil. În 2022, am primit Premiul pentru Realizări Interculturale din partea Austriei, care a recunoscut incluziunea extraordinară a peste 20 de naționalități diferite în spectacolele teatrului," explică Ramy Badr, subliniind că spectacolele sunt adresate jordanienilor, refugiaților care trăiesc în țară și copiilor străinilor care lucrează în Iordania. "Poveștile spuse conțin întotdeauna o morală. Indiferent de conținutul lor, sunt educative," spune el.

"Scopul nostru este de a crea un mediu primitor și accesibil pentru copiii din toate mediile, pentru a ne asigura că spectacolele noastre sunt apreciate și că bucuria lor este simțită de o gamă largă de oameni," adaugă el.

"Astăzi avem 25 de păpuși care vin din toate colțurile lumii, în special din Europa. Ele ne sunt puse la dispoziție de ambasade. În Amman, suntem invitați la evenimente organizate de instituții locale și internaționale," notează Ramy, care a abandonat cariera de inginer demult.

Impactul decisiv al CREACT4MED în cultivarea creativității

Puppets World este unul dintre multele proiecte susținute de CREACT4MED, un proiect creativ cofinanțat de Uniunea Europeană și coordonat de Asociația Euro-Mediteraneană a Economștilor (EMEA). Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la creșterea antreprenoriatului cultural și creativ în regiunea mediteraneană și, astfel, de a realiza dezvoltare economică durabilă în regiune. Scopul său este de a consolida industriile culturale și creative (ICC) în regiunea mediteraneană, sprijinind antreprenorii, start-up-urile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), cu accent deosebit pe tineri și femei.

Maria Ruiz de Cossio, coordonatoarea proiectului CREACT4MED, remarcă faptul că "CREACT4MED se bazează pe patru piloni la fel de importanți, toți contribuind la consolidarea ecosistemului cultural și creativ în sudul Mediteranei: cartografiere, formare, sprijin financiar și advocacy".

Pilonul de cartografiere este cheia înțelegerii contextului industriei culturale și creative în ceea ce privește contribuția lor economică, socială și culturală în țările din sudul Mediteranei și în regiune în ansamblu. Formarea a furnizat tinerilor antreprenori abilitățile cheie care le permit să-și înceapă propriul lor business și să promoveze industriile culturale și creative în regiune. De multe ori există o lipsă de cunoștințe de afaceri, care este deosebit de importantă pentru industriile culturale și creative. CREACT4MED a dezvoltat, prin urmare, un program adaptat pentru a rezolva această problemă.

În cele din urmă, advocacy-ul adună toate cele mai bune practici și experiențe din cadrul proiectului prin promovarea schimbărilor de politică semnificative și crearea unui mediu favorabil pentru antreprenorii din ecosistem. Acest pilon include, de asemenea, extinderea, care adună comunitatea CREACT4MED sub forma evenimentelor regionale, a inițiativelor Med CCI Hub și a platformei de angajament, unde se fac conexiuni între cei peste 600 de membri ai comunității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel