Lula șochează lumea occidentală și stă la discuții cu Putin despre 'întărirea legăturilor' între Brazilia şi Rusia
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 20 dec 2022, 22:13
WhatsApp
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva, președintele ales al Braziliei, a afirmat că a avut marţi o discuţie cu şeful statului rus, Vladimir Putin, în care a fost abordată 'întărirea legăturilor' între ţările lor.  

'Am vorbit astăzi cu preşedintele rus Vladimir Putin, care m-a felicitat pentru victoria mea în alegeri şi mi-a urat un mandat bun şi întărirea relaţiilor între ţările noastre', a scris Lula, care îşi va prelua atribuţiile la 1 ianuarie.

'Brazilia a revenit, caută dialogul cu toată lumea şi este angajată în căutarea unei lumi fără foamete şi în pace', a adăugat el pe Twitter.

Brazilia şi Rusia fac parte din grupul BRICS al economiilor emergente, alături de China, India şi Africa de Sud.

Într-un comunicat separat după discuţia de marţi, Kremlinul a afirmat că Putin şi Lula au exprimat încrederea că 'parteneriatul strategic' între ţările lor 'se va dezvolta cu succes, inclusiv în cadrul BRICS'.

Lula, în vârstă de 77 ani, a mai fost preşedinte al Braziliei în perioada 2003-2010, care a coincis parţial cu primele două mandate ale lui Putin.

În aprilie, figura emblematică a stângii latino-americane a suscitat o vie polemică afirmând, într-un interviu pentru revista americană Time, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este 'tot atât de responsabil' de conflictul din ţara sa ca şi Vladimir Putin.

'Îl văd pe preşedintele ucrainean aplaudat în picioare de toate parlamentele. Dar acest tip este la fel de responsabil ca Putin. Un război nu are niciodată un singur vinovat', a declarat Lula.

Preşedintele brazilian în funcţie, Jair Bolsonaro, învins de Lula în turul secund al alegerilor, a afişat 'neutralitatea' Braziliei în conflictul din Ucraina.

Pe 15 februarie, cu câteva zile înaintea declanşării ofensivei în Ucraina, el i-a făcut o vizită lui Putin la Moscova, pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu îngrăşăminte din Rusia a Braziliei, mare putere agricolă, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?