Lukaşenko va desfăşura forţe suplimentare la frontiera cu Ucraina
Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat, marţi, că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la frontiera cu Ucraina, în a şasea zi a invaziei ruse în această ţară, notează AFP.
Elicoptere şi avioane militare, desfăşurate la Gomel, Baranovici şi Lunineţ, asigură în prezent securitatea acestei frontiere dintre două foste republici sovietice, a declarat Aleksandr Lukaşenko în cursulcadrul unei reuniuni a consiliului de securitate din Belarus, potrivit agenţiei naţionale de presă Belta.
El s-a pronunţat în favoarea desfăşurării a 'cinci grupuri tactice de batalion pentru a proteja această direcţie' spre sud, grupurile respective cuprinzând de obicei sute de soldaţi, echipaţi cu vehicule blindate şi arme de artilerie.
Aliat al Moscovei, Aleksandr Lukaşenko, 67 de ani, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, a dat, totuşi, asigurări că ţara sa nu va participa la ofensiva din Ucraina. 'Nu este treaba noastră', a afirmat el. El a susţinut, de asemenea, desfăşurarea unor forţe suplimentare la frontiera cu Polonia, în vest, pentru a proteja Belarusul de un posibil atac al NATO.
'În niciun caz nu trebuie permisă o invazie a forţelor NATO pe teritoriul belarus şi nici cea mai mică operaţiune a acestora pe teritoriul nostru', a subliniat liderul de la Minsk. El a precizat că i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, livrarea suplimentară de sisteme antiaeriene ruseşti S-400, care sunt deja desfăşurate în regiunea Gomel (sud), pentru a le instala la frontiera de vest a Belarusului.
La rândul ei, şefa opoziţiei din Belarus, refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat în cursul nopţii că lansează o 'mobilizare anti-război' în Belarus. 'Trebuie să încetăm să îi privim pe belaruşi ca pe nişte agresori', a declarat în mesaje pe Telegram, îndemnând armata din Belarus fie 'să refuze să participe la război, fie să meargă imediat de partea ucrainenilor'.
Patru responsabili militari din Belarus sancţionaţi de Marea Britanie
Marea Britanie a anunţat marţi că a sancţionat patru responsabili militari cu rang înalt şi două companii din Belarus din cauza sprijinului acestei ţări pentru invazia rusă a Ucrainei, transmite AFP. 'Regimul (preşedintele belarus Aleksandr) Lukaşenko ajută şi încurajează activ invazia ilegală a Ucrainei şi va trebui să suporte consecinţele economice ale sprijinului său pentru Putin', a afirmat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-un comunicat.
Sancţiunile, cu efect imediat, îi vizează în special pe şeful de stat-major al armatelor şi ministru adjunct al apărării, Viktor Guleviş, precum şi pe alţi trei responsabili militari cu rang înalt. Cei patru nu mai au dreptul să călătorească în Marea Britanie, iar averile lor în ţară sunt îngheţate, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul guvernului de la Londra.
Două companii militare din Belarus sunt, de asemenea, sancţionate. 'Îi lovim economic pe Putin şi pe cei apropiaţi lui. Nu ne vom opri până nu vor fi restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei', a adăugat Liz Truss.
Londra a anunţat deja că sancţionează oligarhii apropiaţi de Kremlin şi bănci ruseşti, printre care gigantul public Sberbank, şi a afirmat luni că, 'în zilele următoare', intenţionează să îngheţe activele de pe teritoriul său ale tuturor băncilor ruse, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News