Lukaşenko suspendă participarea Belarusului la Tratatul FCE privind reducerea armamentului în Europa
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Reuters Marketplace - Eyepress Pictures
Reuters Marketplace - Eyepress Pictures
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a semnat un decret prin care suspendă participarea țării sale la Tratatul Forțelor Armate Convenționale din Europa (FCE) din 1990, informează AFP. 

Decretul, semnat pe 24 mai, a fost publicat miercuri pe site-ul oficial al informațiilor juridice al acestei foste republici sovietice, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Deși Belarus nu este implicat direct în conflictul din Ucraina, a permis armatei ruse să invadeze Ucraina în februarie 2022, folosind teritoriul belarus. Aleksandr Lukașenko, care se află la putere de aproape 30 de ani, a consolidat relațiile cu Moscova, care sprijină regimul său financiar, diplomatic și militar.

Tratatul Forțelor Armate Convenționale din Europa, semnat în 1990, limitează efectivele și echipamentele militare - tancuri, avioane, artilerie - de la Atlantic la Urali și prevede schimburi de informații și inspecții reciproce. Rusia a suspendat unilateral participarea la FCE în decembrie 2007, calificând tratatul drept anacronic și motivând decizia prin refuzul țărilor occidentale semnatare, în special al statelor membre NATO, de a ratifica o versiune actualizată a tratatului adoptată în 1999 la Istanbul.

Moscova a acuzat țările occidentale că au impus drept condiție a ratificării respectarea unor acorduri separate privind retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova și din republicile separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia.

În mai 2023, președintele rus Vladimir Putin a anunțat oficial ieșirea Rusiei din Tratatul FCE. Această decizie a consolidat și mai mult poziția Moscovei de a nu respecta prevederile acestui acord internațional, accentuând tensiunile dintre Rusia și Occident.

Suspendarea participării Belarusului la Tratatul FCE vine într-un context de amplificare a tensiunilor geopolitice în Europa de Est, pe fondul războiului din Ucraina și al relațiilor tot mai strânse dintre Minsk și Moscova. Decizia lui Lukașenko reflectă alinierea tot mai accentuată a Belarusului cu politica externă și militară a Rusiei, subliniind dependența sa de sprijinul Kremlinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel