Lukașenko spune că Rusia și Belarus pregătesc o singură armată, unită. "În lumea modernă e imposibil să ascundem asta"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Lukașenko oferă arme nucleare națiunilor care doresc „să se alăture Uniunii Statale Rusia-Belarus” / Foto: Kremlin.ru
Lukașenko oferă arme nucleare națiunilor care doresc „să se alăture Uniunii Statale Rusia-Belarus” / Foto: Kremlin.ru
Alexandr Lukașenko spune că Rusia și Belarus au o singură armată.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko a declarat că Forțele Armate ale Republicii și cele ale Rusiei sunt antrenate pentru a respinge posibile agresiuni din exterior "ca un singur grup, o singură armată", scrie Interfax.

"Cred că ministrul Apărării din Belarus v-a spus deja despre situația din Belarus, despre pregătirea, coordonarea luptei unităților din Belarus și Rusia care sunt prezente în Belarus. Trebuie să spun că am abordat acest lucru cu seriozitate. Atât ai noștri, cât și ofițerii tăi antrenează băieți, iar rușii sunt antrenați", a declarat Lukașenko la o întâlnire cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, sâmbătă, la Minsk.

Lukașenko: În lumea modernă este imposibil să ascundem asta

Lukașenko este citat de serviciul de presă prezidențial.

"Pentru că, dacă va fi nevoie, primele noastre rânduri – apărătorii Statului Unirii – să poată respinge orice agresiune. De la truse de prim ajutor până la... Nu vorbesc de uniforme și alte arme. Nimeni aici nu se împarte: suntem la fel ca un singur grup, pregătim astăzi o armată unită. Toată lumea din jur știe despre asta. Nu am ascuns-o. Și în lumea modernă este imposibil să ascundem asta", a subliniat președintele Belarusului.

"Într-un cuvânt, așa cum s-a convenit cu președintele Rusiei. Nu doar știți, ci îl implementați cu Ministerul nostru al Apărării. Ne îndeplinim planurile în acest sens", a adăugat Lukașenko.

Sâmbătă, mai devreme, s-a raportat că  Serghei Șoigu a sosit într-o vizită de lucru în Belarus. La Minsk, el a purtat discuții cu ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin.

Lukaşenko acuză Ucraina că încearcă "să târască" NATO în război

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat joi Ucraina că încearcă "să târască" cu orice preţ NATO în conflictul armat cu Rusia, a transmis agenţia oficială BELTA, preluată de EFE. 

"Toate agenţiile forţelor de securitate remarcă o creştere a numărului de provocări în apropierea frontierei de stat. Ucraina, sub orice pretext, încearcă să târască trupele statelor membre ale NATO în conflict", a susţinut Lukaşenko în cadrul unei reuniuni cu privire la situaţia politico-militară din proximitatea Belarus.

În opinia sa, o dovadă în acest sens o reprezintă căderea unei rachete pe teritoriul Poloniei, despre care iniţial Occidentul a crezut că este de provenienţă rusească, însă ulterior a exprimat opinia că dispozitivul ar fi putut fi lansat de Ucraina şi a căzut din greşeală pe teritoriul polonez.

Lukaşenko a insistat că Belarusul 'a reuşit până acum să evite ca un adversar potenţial să folosească forţa militară împotriva ţării' sale.

Totuşi, liderul autocrat de la Minsk a cerut agenţiilor de apărare din Belarus să continue să monitorizeze constant orice indiciu privind o posibilă 'pregătire a unei agresiuni directe împotriva ţării noastre'.  Vezi mai mult AICI.

Vladimir Putin vrea să creeze o nouă uniune cu alte două țări

Președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev a spus că sprijină propunerea făcută de președintele rus Vladimir Putin de a crea un fel de uniune trilaterală a Federației Ruse, Kazahstanului și Uzbekistanului, inclusiv pentru rezolvarea problemelor din sectorul gazelor, scrie Interfax.

"Da, există probleme care necesită o coordonare suplimentară și chiar negocieri. În special, vorbim despre sectorul gazelor naturale. Dar aici nu dramatizăm nicio problemă. Tocmai i-am spus lui Vladimir Vladimirovici (Putin n.r.) că există astfel de probleme, ele necesită discuție, dar absolut fără dramatizare. Acestea sunt probleme de lucru", a declarat Tokayev la o întâlnire cu premierul rus Mihail Mișustin, care a avut loc după discuțiile la nivel înalt ruso-kazah de la Kremlin. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel