Lukaşenko se crede amuzant. S-a filmat tăind buşteni pentru a ajuta Europa care 'moare de frig' - Video
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Lukaşenko se crede amuzant. S-a filmat tăind buşteni pentru a ajuta Europa care 'moare de frig' - Foto Agerpres
Lukaşenko se crede amuzant. S-a filmat tăind buşteni pentru a ajuta Europa care 'moare de frig' - Foto Agerpres
Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, a publicat miercuri o înregistrare video în care el apare - batjocoritor - în timp ce taie lemne pentru a ajuta Europa 'să nu moară de frig' în iarna care se apropie, potrivit France Presse.

Această ironie intervine într-un moment în care ţările europene, confruntate cu o explozie a preţului la gaze şi electricitate din cauza conflictului în Ucraina, se aşteaptă la penurii şi cer locuitorilor lor 'sobrietate' energetică.

În această înregistrare video, difuzată de televiziune naţională, Lukaşenko poate fi văzut înarmat cu un topor în faţa unui morman de buşteni proaspăt tăiaţi. 'Nu vom lăsa Europa să moară de frig', afirmă liderul belarus râzând.

'Îi vom ajuta pe fraţii noştri. Poate că şi ei ne vor ajuta într-o zi la fel', adaugă el, înainte de a despica un buştean cu o lovitură puternică de topor.

'Europa nu poate să facă mofturi în acest moment. Brad sau mesteacăn, important e să le fie cald', a continuat Lukaşenko. 

VIDEO

Această punere în scenă a liderului belarus, obişnuit cu apariţii publice insolite, intervine în timp ce relaţiile între ţările europene şi Minsk, aliat al Moscovei, sunt extrem de tensionate. Belarus, situat la frontiera cu Ucraina, şi-a pus teritoriul la dispoziţia Moscovei pentru a ataca Ucraina.

În cadrul conflictului din Ucraina, Rusia - furnizor major de hidrocarburi pentru Europa - şi-a redus puternic livrările de gaze, provocând temeri de penurii şi un salt al preţurilor. Această inflaţie a preţurilor la energie suscită temeri privind o gravă criză energetică în această iarnă în Europa, determinând guvernele europene să ceară populaţiei şi companiilor să-şi reducă consumul.

Citește și - 'Trimiteţi facturile la Moscova', îi transmite Von der Leyen unei eurodeputate franceze care își exprimă frustrarea legată de criza energetică

Eurodeputata franceză de stânga radicală Manon Aubry a criticat miercuri, la Strasbourg, Uniunea Europeană pentru creşterea preţului energiei, însă preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a replicat, invitând-o pe politiciana franceză să trimită facturile la Moscova, transmite AFP. 

În timpul dezbaterii ce a urmat discursului anual privind starea Uniunii Europene, prezentat de şefa executivului comunitar, Manon Aubry, membră a partidului Franţa Nesupusă, s-a referit în intervenţia sa la facturile energetice mari plătite de cetăţeni.

Factura lui Gilles, care a constatat că energia sa electrică a crescut cu 113 euro pe lună şi nu ştie dacă va putea plăti încălzirea la iarnă, cea a lui Grégoire, cu 2.300 euro factura la gaz pentru şase luni, cea a Brigittei care se întreabă dacă va trebui să nu mai mănânce în această iarnă sau să nu mai aprindă lumina în această iarnă. Sunt milioane de oameni în cazul lor. Această criză nu este doar rezultatul războiului teribil din Ucraina şi al şantajului odios făcut de Vladimir Putin, ea este şi produsul unui sistem economic ale cărui fisuri sunteţi astăzi obligată să le recunoaşteţi, a acuzat ea.

Ursula von der Leyen a ripostat. Doamnă Aubry, facturile pe care ni le-aţi arătat, da, sunt 'insuportabile', este adevărat. Dar ştiţi ce? Trimiteţi aceste facturi la Moscova, acolo se află vinovatul, a declarat şefa executivului UE, care a prezentat miercuri propuneri pentru a limita creşterea preţului gazului şi energiei electrice în UE.  Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel