Lukașenko interzice creșterea prețurilor în Belarus. "Doamne ferește ca..."
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Și-ar arunca Lukașenko țara într-un război pe care Rusia îl pierde? Analiză The Guardian: Există o puternică umbră de scepticism / Foto: Kremlin.ru
Și-ar arunca Lukașenko țara într-un război pe care Rusia îl pierde? Analiză The Guardian: Există o puternică umbră de scepticism / Foto: Kremlin.ru
Alexandr Lukașenko a interzis creșterea prețurilor în Belarus.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a ordonat interzicerea oricărei creșteri de preț în țară în urma unei întâlniri cu blocul economic al guvernului, scrie Interfax.

"Din data de 6 (octombrie) este interzisa orice creștere de preț. Este interzis. Și Doamne ferește ca cineva din departamentul de contabilitate sa efectueze ceva retroactiv, niște calcule, recalculări", a declarat Lukașenko, citat joi agenția de presa BelTA.

Canalul de Telegram Pul Pervogo, apropiat serviciului de presă al lui Lukașenko, a spus, la rândul său, că excepțiile pot fi doar individuale și trebuie acceptate de miniștri sau președinții comitetelor executive regionale. "Pentru încălcări - responsabilitatea Parchetului General și a Comisiei de control de stat - rețineri și dosare penale", se arată în mesaj.

Lukașenko vrea mobilizarea elevilor pentru recolta de cartofi

Aleksandr Lukaşenko a lansat luni un apel la mobilizarea şcolarilor pentru recolta de cartofi, transmite Agerpres. Preşedintele Belarusului a afirmat că aceasta va fi un "bun antrenament fizic" pentru ei şi o "mulţumire" pentru părinţii lor, notează AFP.

Principal aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko, fost director al unei ferme de stat sovietice care, din 1994, conduce ţara cu o mână de fier, este cunoscut pentru derapajele sale verbale şi propunerile radicale.

El s-a arătat indignat luni, în cursul unei şedinţe de guvern, că este interzisă în şcolile din Belarus "mobilizarea elevilor pentru recoltarea de mere sau cartofi", descriind această stare de fapt drept o "sălbăticie".

"Cu ce exemplu ne vom creşte atunci şcolarii, copiii?", a întrebat el, referindu-se la această practică care exista pe vremea URSS.

Lukașenko, acuzat că exploatează copiii"Se spune că este exploatare. Dar ce exploatare poate fi dacă este vorba despre o persoană merge la muncă timp de cinci sau şase ore? Va fi o mulţumire pentru părinţi şi un bun antrenament fizic pentru copii", a continuat şeful statului, apreciind că aceasta că va "uni oamenii".

În 2020, Aleksandr Lukaşenko a recomandat sauna, un pahar de vodcă pe zi şi munca la câmp, pe tractor, ca remedii eficiente împotriva coronavirusului.

Aliat al Moscovei şi învecinat cu Ucraina, Belarusul nu participă direct la ofensiva rusă, dar în februarie şi-a pus teritoriul la dispoziţia forţelor ruse, care l-au folosit ca bază pentru atacul lor iniţial împotriva Kievului. Vezi mai mult AICI.

Lukașenko anunță o altfel de mobilizare militară în Belarus. "Asta trebuie să învețe"

Nu va exista nicio mobilizare în Belarus, asta a declarat de președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, în timpul unei conversații cu jurnaliștii, potrivit agenției de știri BelTA.

Șeful statului a declarat că "oponenții încearcă să se agațe de ceva, iar acum încearcă și ei să construiască o punte și să dezvolte teza că mobilizarea este posibilă în Belarus, așa cum se întâmplă și în Rusia".

"Nu va fi nicio mobilizare. Nu ne vom mobiliza. Aceasta este o minciună", a spus Alexandru Lukașenko.

În același timp, președintele a subliniat că Belarus va răspunde cu siguranță la eventualele amenințări. În acest scop, se desfășoară în mod regulat diverse exerciții, inclusiv cu participarea miliției populare, pentru ca oamenii să-și cunoască atribuțiile și să aibă abilitățile militare necesare. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel