Lukașenko anunță o altfel de mobilizare militară în Belarus. "Asta trebuie să învețe"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Lukașenko anunță o altfel de mobilizare militară în Belarus. "Asta trebuie să învețe" / Foto: Kremlin.ru
Lukașenko anunță o altfel de mobilizare militară în Belarus. "Asta trebuie să învețe" / Foto: Kremlin.ru
Alexandr Lukașenko a spus dacă va exista mobilizare militară și în Belarus.

Nu va exista nicio mobilizare în Belarus, asta a declarat de președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, în timpul unei conversații cu jurnaliștii, potrivit agenției de știri BelTA.

Șeful statului a declarat că "oponenții încearcă să se agațe de ceva, iar acum încearcă și ei să construiască o punte și să dezvolte teza că mobilizarea este posibilă în Belarus, așa cum se întâmplă și în Rusia".

"Nu va fi nicio mobilizare. Nu ne vom mobiliza. Aceasta este o minciună", a spus Alexandru Lukașenko.

Lukașenko anunță o altfel de mobilizare

În același timp, președintele a subliniat că Belarus va răspunde cu siguranță la eventualele amenințări. În acest scop, se desfășoară în mod regulat diverse exerciții, inclusiv cu participarea miliției populare, pentru ca oamenii să-și cunoască atribuțiile și să aibă abilitățile militare necesare.

"Noi facem alt tip de exerciții. Și în paralel, grosier vorbind, anunțăm această mobilizare undeva pe o bucată de pământ. Adică facem apel la cei care sunt înscriși la oficiul militar de evidență și înrolare pentru a-și ocupa locurile acolo unde ar trebui să stea în caz că se întâmplă ceva. Să călătorim prin toată țara și să le spunem ce ar trebui să protejeze? Ar trebui să știe deja ce vor proteja. Acestea sunt poduri, unități de alimentare cu energie electrică, întreprinderi. De exemplu, o brutărie. Ei ar trebui să cunoască aceste locuri, câte sunt, unde, în ce colț, asta trebuie să învețe", a spus președintele belarus.

Belarus va intra în război?

Alexandr Lukașenko a menționat că țara sa trage concluzii din experiența operațiunilor militare moderne și adaptează armata pentru aceasta de mai bine de un an, făcând-o mai mobilă. În același timp, Lukașenko a asigurat că Belarus nu se va implica în niciun război.

"Vom lupta doar atunci când va trebui să ne apărăm casa și pământul", a subliniat el.

Mobilizare în Rusia, la comanda lui Putin. S-a aflat cine vor fi primii înrolați. Kremlinul recunoaște că țara e în război?

Pușcașii, tanchiștii, artileriştii, șoferii și mecanicii șoferi vor fi chemați în primul rând ca parte a mobilizării parțiale, a declarat Vladimir Tsimlyansky, reprezentant al Direcției principale de organizare și mobilizare a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, scrie Interfax.

"În cadrul mobilizării parțiale, vor fi chemate categorii de cetățeni care sunt necesare pentru îndeplinirea sarcinilor. Aceștia sunt, desigur, trăgători, tanchiști, artilerişti, șoferi, mecanici-șoferi", a spus Tsimlyansky.

Potrivit acestuia, ordinea de înrolare a cetăţenilor în rezervă nu a fost stabilită, dar se acordă prioritate cetăţenilor care au specialităţi militare adecvate.

"Unul dintre factorii principali este că cetățenii chemați din rezervă să aibă experiență de luptă. Este necesar să înțelegem că numărul de cetățeni înrolați este determinat de nevoile obișnuite ale unităților militare", a spus Tsimlyansky.

În cadrul mobilizării parțiale, vor fi chemați atât ofițerii, cât și soldații și sergenții, dar la selecție prioritatea va fi specialitatea militară, nu gradele, a mai spus Tsimlyansky. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel