Lukașenko, aflat în Zimbabwe, îl asigură pe Putin de ajutor în războiul din Ucraina: Suntem întotdeauna pregătiți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a spus că țara sa este „pregătită” să ofere mai mult ajutor Rusiei în războiul său contra Ucrainei dacă va fi cazul.

Conform AP News Lukașenko, care a vorbit în timpul unei vizite de stat în Zimbabwe, a subliniat că Rusia nu are nevoie de „niciun ajutor” în acest moment. 

Întrebat dacă are vreo obligație de a mări sprijinul acordat Rusiei lui Putin în legătură cu invazia în Ucraina, el a adăugat:

”În cazul în care frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna pregătiți să oferim acest ajutor”. Lukașenko nu a precizat însă ce ar presupune acest ajutor.

Președintele Belarusului, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a vizitat  Zimbabwe, pentru a consolida legăturile economice și politice dintre Belarus și țara din Africa de sud.

Cele două țări cooperează îndeaproape, în special în privința agriculturii. Lukașenko a oferit statului Zimbabwe mai multe tractoare și camioane.

Lukaşenko a sosit luni în Zimbabwe

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a sosit luni în Zimbabwe, pentru o întrevedere cu omologul său Emmerson Mnangagwa, ambii oficiali fiind vizaţi de sancţiuni occidentale, informează AFP.

Potrivit Preşedinţiei belaruse, Lukaşenko, 68 de ani, a aterizat în capitala Harare, unde a fost întâmpinat de Mnangagwa, 80 de ani, precum şi de mii de susţinători ai partidului Uniunea Naţională Africană din Zimbabwe - Frontul Patriotic (Zimbabwe African National Union - Patriotic Front, ZANU-PF), aflat la putere.

Circa 5.000 de persoane s-au adunat pe pista aeroportului internaţional Robert Mugabe, cântând şi scandând sloganuri, pentru a-i ura bun venit liderului belarus, potrivit autorităţilor.

Cei doi lideri, ambii vizaţi de sancţiuni occidentale şi izolaţi diplomatic, urmau să aibă o întrevedere oficială marţi.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Zimbabwe, discuţiile se vor concentra pe "întărirea relaţiilor excelente" dintre cele două ţări, în special în domeniile politic, minier şi agricol.

"Vizita este una istorică, pentru că este prima de acest gen a preşedintelui Lukaşenko într-o ţară africană subsahariană", a adăugat ministerul într-un comunicat.

În 2019, preşedintele Mnangagwa s-a deplasat la Minsk, vizită în urma căreia Belarus şi-a deschis o ambasadă la Harare.

Aleksandr Lukaşenko este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi susţine invazia rusă în Ucraina.

"Cele două ţări caută să-şi diversifice relaţiile internaţionale şi ambele suportă consecinţe ale sancţiunilor americane şi europene impuse din cauza rezultatelor lor proaste în materie de drepturi ale omului", explică Alex Vines, directorul programului Africa din cadrul centrului de reflecţie britanic Chatam House. "Istoric, Belarus caută să exporte în special expertiza şi echipamentul său militare", a adăugat Vines.

Aflat la putere de aproape 30 de ani, Lukaşenko i-a reprimat în mod brutal pe manifestanţii ce protestau împotriva realegerii sale în 2020.

Mnangagwa a ajuns la putere în 2017, după ce un puci militar îl înlăturase pe predecesorul său Robert Mugabe, preşedinte din 1987. Acuzat de corupţie, de încălcarea drepturilor omului şi de reprimarea opozanţilor săi politici, el candidează anul acesta pentru realegerea sa.

În 2021, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorţiu de jurnalişti de investigaţie, a dezvăluit legăturile existente între familia Lukaşenko şi un proiect de mină de aur din Zimbabwe, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel