Ludovic Orban, declaraţii înainte de şedinţa de Guvern
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Premierul Ludovic Orban a făcut mai multe declaraţii înainte de şedinţa de Guvern, cu privire la eliminarea pensiilor speciale, dar şi la proiectul de asumare a răspunderii pe alegerile locale în două tururi. 

"După cum aţi urmărit dezbaterile de la nivelul Parlamentului, s-a adoptat proiectul de lege iniţiat de PNL pe care se desfiinţează pensiile speciale, mai puţin cele de serviciu ale cadrelor militare. Dna ministru al Muncii, trebuie să vă spun că din păcate în proiectul de lege au fost introduse nişte amendamente la propunerea preşedintelui Comisiei de Muncă, din PSD, prin care s-a aprobat desfiinţarea rentelor viagere ale sportivilor cu performanţe deosebite la concursuri, olimpiade, etc. Este vorba şi de îndemnizaţii de merit pentru oameni de cultură. Aş vrea să corectăm această introducere împotriva voinţei noastre, aş vrea să pregătiţi un proiect de act normativ ca să putem corecta aceste prevederi.", a declarat Ludovic Orban în startul şedinţei. 

Violeta Alexandru: Din ultimele informaţii, au fost retrase Şi-au dat seama ce absurde erau şi le-au retras. 

Ludovic Orban: Foarte bine. Ar trebui să ne mai uităm un pic şi la vârsta de pensionare şi la cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimţite, care au fost obţinute prin umflarea pe suta de metri a veniturilor. Şefimea din MAI, spre exemplu, şi-a tras pensii nesimţite, profitând de o portiţă, şi ne-am trezit cu pensii nesimţite, sfidare la adresa unui om care a muncit o viaţă întreagă.  Trebuie să studiem foarte bine baza legală şi constituţională. Să nu uităm de analiza comparativă a sistemelor publice de pensii din ţările convenite. 

Proiectul de asumare a răspunderii pe alegerile în două tururi, pe masa Guvernului

"Astăzi vom aproba forma finală a proiectului de lege pe care ne vom angaja răspunderea, adică proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi. Mâine, tot Guvernul trebuie să fie prezent în Parlament pentru a prezenta proiectul de lege. Am înţeles că sunt formulate o serie de amendamente.", a mai spus premierul.  

Raluca Turcan: Au fost peste 40 de amendamente, şi o să vă şi propunem câteva care merită preluate. 

Ludovic Orban: Sigur, vom prelua ce poate fi preluat pentru îmbunătăţirea. Pe celelalte le vom respinge. Dle ministru Ştefan, am văzut că aţi lansat în dezbatere publică proiectul de OUG pentru readucerea alegerilor preşedinţilor de CJ la forma din 2015. Vă spun limpede că vreau să fie ultima modalitate de adoptare, vom încerca la nivelul Parlamentului să scoatem din comisia de cod electoral proiectul de lege, pentru că toate partidele politice, mai puţin PSD, susţin acest proiect. 

Dacă se va apela la tertipuri procedurale de către PSD, vom recurge la OUG. 

Proiectele de infrastructură, înapoi la ministere

"Domnule Cancelar, suntem pregătiţi cu proiectul de Ordonanţă pentru mutarea marilor proiecte la ministere?", a întrebat Orban. 

Cancelarul Guvernului: Da, suntem pregătiţi pentru mutarea proiectelor de infrastructură majoră care au fost îngropate în cuprinsul unor proceduri fără şanse de realizare. Suntem pregătiţi pentru deblocarea acestor proiecte astfel încât competenţa să revină la ministerele de resort. 

Ludovic Orban: Introducem pe ordinea de zi proiectul de OUG prin care readucem proiectele importante pentru România în cadrul ministerelor care au competenţa să le pună în practică. Vreau ca în 10 zile să avem un plan pentru asta, bine stabilit.

(Se aprobă introducerea mai multor proiecte pe ordinea de zi)

(...) Îi sfătuiesc pe pesedişti să se mai uite la preţul la pompă. Am văzut că benzina a scăzut cu 32 de bani, ceea ce înseamnă că oamenii pot face plinul cu mai puţini bani, ceea ce e în regulă.  

Dle ministru al Sănătăţii, aş vrea să mă lămuriţi cu anumite lucruri. Ştiu că prioritatea sistemului de sănătate este pacientul, care trebuie să aibă dreptul să aleagă furnizorul serviciilor medicale. Am o întrebare simplă. Am văzut că se urmăreşte o discriminare între spitalele publice şi cele private, în sensul că în spitalele private, cel care beneficiază de serviciile publice va fi obligat să plătească o coplată. Este adevărat? 

Victor Costache: Coplata a fost legiferată de guvernul PSD trecut. Tot un Guvern PSD, Guvernul Ponta, în 2014, a introdus spitalele private în sistemul public de sănătate. Hoţii strigă hoţii! Coplata nu va fi introdusă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel