Data publicării:

Lucruri mai puțin știute despre Sfântul Ștefan. Dan Ciachir: Apostolul Pavel a contribuit la uciderea cu pietre a acestuia

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un lucru mai puțin cunoscut despre Sfântul Ștefan, care era cunoscut pentru faptele sale de binefacere, precum darurile ce constau în alimente pentru săraci sau ajutorarea celor mai vulnerabili, este că a fost lovit cu pietre și de Apostolul Pavel, înainte ca ultimul să devină un om al creștinismului.

De origine iudeo-creștină, Sfântul Apostol și Arhidiacon Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli din Ierusalim. În acea vreme, el a contribuit la distribuirea zilnică a bunurilor, în special a hranei. În rândul diaconilor, el a fost considerat de încredere, ocupând poziția de arhidiacon. Numele său derivă din limba greacă și înseamnă "coroană".

El este sărbătorit în a treia zi de Crăciun, iar cu această ocazie l-am contactat pe Dan Chiachir pentru a afla și câteva lucruri mai puțin știute despre sfântul al cărui nume e purtat de sute de mii de români.

Primul martir creștin

„Este primul martir creștin. Așa cum Sfânta Muceniță Tecla este prima martiră. Unul de genul masculin și una de genul feminin. Ei inaugurează martirajul creștin în epoca Bisericii Primare. Plus, comportamentul Sfântului Ștefan. E o mare distincție între sfânt și erou. Sfântul, de obicei, primește situațiile grele și umilitoare, nespus de dureroase, cum e cazul și Sfântului Martir Ștefan Arhidiaconul. De ce? Este omorât cu pietre, e lapidat. Dacă eroul are o atitudine contondentă, sfântul suportă. Avem multe cazuri de sfinți, pentru că nu pe toți îi înregistrează calendarul. De aici importanța Sfântului Arhidiacon Ștefan. El inaugurează „masa” - că sunt nenumărați - de mucenici care se lasă lapidați, arși, tăiați. De ce o fac? Din dragoste pentru Hristos. Evident că nu toți candidații la sfințenie au mers până la capăt. Mulți au răbdat, au făcut anumite cedări. De exemplu, li se cerea să nu servească din hrana primită de la idoli. Idolii erau draci. Lumea nu știa.”, ne-a spus Dan Chiachir.

Pavel a asistat la uciderea Sfântului Ștefan

Mai mult, pentru că l-am întrebat pe Dan Ciachir și despre anumite lucruri mai puțin știute despre Sfântul Ștefan, acesta ne-a zis că Apostolul Pavel a contribuit la uciderea acestuia cu pietre. Ulterior, Pavel avea să devină Apostol, dovedind faptul că un om se poate schimba radical. Înainte de a accede, numele lui Pavel era Șaul, cunoscut popular și Saul.

„Cu Sfântul Ștefan începe martirajul. E lapidat și omorât, iar în acel moment se întâmplă un lucru foarte interesant. Printre cei care îi păzeau hainele, dar și care au asistat la moartea lui, era viitorul Apostol Pavel. Pavel, ulterior lapidării lui Sfântul Ștefan, a devenit cel mai mare propagator al creștinismului. Acest lucru arată că un om se poate schimba radical. Poate să treacă printr-o metanoia (N.R. Gândire ulterioară, de la meta care înseamnă „după” sau „dincolo” și nous care înseamnă „minte”). Înainte de a deveni apostol, pe Pavel îl chema Șaul, cu „Ș”, nu cu „S”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel