Lucrări de restaurare la Sarmizegetusa şi Cetatea Deva. Ce vor găsi turiştii
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Sarmisegetusa
Sarmisegetusa
Noi oportunități  culturale  și de  turism , o calitate mai bună a educației și a vieții pentru  hunedoreni , prin 4 noi proiecte care au primit finanțare Regio-Programul Operațional Regional, informează MDRAP.

- Amfiteatrul roman din situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa - o suprafață de aproape 5.000 mp, va fi restaurat și conservat. Lucrările includ reconstruirea și gazonarea arenei, consolidarea și reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli și tribune, amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic, astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală, și amenajarea spațiului dintre intrarea nr. 7 şi intrarea nr. 12, prin reconstituirea volumetrică a zonelor Podium, Maenianum primum şi Tribuna oficialităţilor. Valoarea totală a proiectului este de 22.089.484,65 lei, din care 21.308.028,78 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Perioada de implementare este de 54 de luni.

- zona urbană Dealul Cetății Deva și Incinta I de pe Dealul Cetatea Deva vor fi reabilitate. Investiția cuprinde consolidarea și reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uși și ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranță și festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video și racordarea la utilități. Se va interveni pe o suprafață de aproximativ 2.060 mp. Proiectul include și digitizarea obiectivului de patrimoniu. Investiția are o valoare totală de 23.154.195,52 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 21.556.556,03 lei.

- Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 din Hunedoara, Piața Florilor nr. 1 bis, va fi reabilitată, modernizată și dotată: imobilul S+P+1E va fi consolidat și reabilitat termic, se vor reface finisajele și acoperișul, va fi înlocuită tâmplăria, se vor reabilita sistemul de încălzire, de furnizare a apei calde și instalația de iluminat, vor fi create facilități pentru persoanele cu dizabilităţi și locuri de joacă. Aproape 260 de copii se vor bucura de toate acestea. Valoarea totală a proiectului este de 5.382.947,46 lei, din care 5.275.288,50 lei nerambursabili.

- un teren degradat din zona Zamfirescu, municipiul Deva, Hunedoara, va deveni o #grădină #urbană, prin reconversia și refuncționalizarea terenului. Va fi creată o nouă zonă verde de aproximativ 3.400 mp, cu facilități de recreere pentru locuitorii orașului: spații verzi, locuri de joacă și alei. Valoarea totală a investiției este de 904.328,48 lei, din care 800.155,36 lei finanțare nerambursabilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel