Lucrări de construcţie surprinse la poligonul de teste nucleare al Coreei de Nord pentru prima dată de la închiderea acestuia în 2018
Imagini din satelit arată lucrări de construcţie în desfăşurare la poligonul de teste nucleare al Coreei de Nord pentru prima dată de la închiderea acestuia în 2018.
Imagini din satelit arată lucrări de construcţie în desfăşurare la poligonul de teste nucleare al Coreei de Nord pentru prima dată de la închiderea acestuia în 2018, au afirmat marţi analişti, în timp ce un raport al serviciilor de informaţii americane a avertizat că Phenianul ar putea relua în acest an teste majore cu armament, transmite Reuters.
Imagini surprinse de un satelit comercial vineri au arătat semne foarte timpurii de activitate la poligonul Punggye-ri, precum construirea unei noi clădiri, repararea alteia şi ceea ce ar putea fi cherestea şi rumeguş, au afirmat într-un raport specialişti ai Centrului pentru Studii de Neproliferare (CNS) James Martin din California.
'Lucrările de construcţii şi reparaţii indică faptul că Phenianul a luat o decizie cu privire la statutul acestui poligon de testare', afirmă raportul.
Coreea de Nord a efectuat în ianuarie un număr record de teste cu rachete
Coreea de Nord a efectuat în ianuarie un număr record de teste cu rachete, inclusiv cu cea mai mare armă a sa din 2017, şi pare că pregăteşte lansarea unui satelit spion.
Observatori internaţionali au raportat de asemenea că principala facilitate nucleară nord-coreeană Yongbyon pare să fie în plină activitate, posibil producând combustibil pentru arme nucleare. Lansările de rachete nord-coreene ar putea constitui baza pentru o revenire la teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM) şi bombe nucleare în acest an, a estimat Directoratul pentru Informaţii Naţionale (DNI) al SUA în documentul său anual Evaluarea Ameninţărilor Globale.
Punggye-ri a fost dezafectat după ce Coreea de Nord a declarat în 2018 un moratoriu autoimpus asupra testelor cu arme nucleare. Cu toate acestea, Kim Jong Un a declarat că nu mai este legat de acest moratoriu odată ce negocierile de denuclearizare s-au blocat în 2019.
În 2018, Coreea de Nord a declarat că închide prin explozii tunelurile poligonului, îi blochează intrările şi desfiinţează toate facilităţile de observaţie, clădirile de cercetare şi posturile de securitate.
Tot atunci a invitat câţiva jurnalişti străini pentru a asista la demolări, dar a refuzat să permită accesul unor inspectori internaţionali.
Analiştii CNS spun că schimbările de la Punggye-ri s-au întâmplat doar în ultimele câteva zile şi că este dificil de concluzionat ce anume se construieşte şi de ce.
'O posibilitate este aceea că Phenianul plănuieşte să readucă poligonul într-o stare de pregătire pentru reluarea testelor nucleare explozive', afirmă raportul, notând totuşi că, pentru aceasta, ar fi nevoie de lucrări întinse pe multe luni sau chiar ani.
Punggye-ri este singurul poligon de teste nucleare cunoscut al Coreei de Nord. Între 2006 şi 2007, în tunelurile sale au fost întreprinse şase teste cu arme nucleare.
Ultimul şi cel mai mare test pare să fi provocat o instabilitate geologică care a cauzat ulterior multiple seisme de mică intensitate, dar analişti şi oficiali din serviciile americane de informaţii au afirmat că, probabil, poligonul ar putea fi folosit din nou.
Un purtător de cuvânt de la Pentagon, locotenent-colonelul Marty Meiners, a refuzat să comenteze cu privire la rapoarte de intelligence sau analiză de imagini comerciale.
'Totuşi, noi am fost foarte clari cu privire la ameninţarea reprezentată de programul de rachete al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) şi la angajamentul nostru faţă de apărarea Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite, precum şi faţă de menţinerea păcii şi stabilităţii regionale', a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News