Lucian Boia, despre Unirea de la 1918
În cadrul celei de-a 24-a ediții a târgului Gaudeamus, Lucian Boia a prezentat volumul „În jurul Marii Uniri de la 1918".
Volumul lui Boia a fost cel mai bine vândut de la standul Humanitas, din cadrul târgului de carte Gaudeamus.
Lucian Boia subliniază faptul că România s-a dovedit a fi o națiune foarte bine cimentată: „Ceea ce ar fi cu adevărat important de spus despre acest Centenar este faptul că România s-a dovedit a fi o națiune foarte bine cimentată. Trebuia făcută proba, până la urmă, iar proba s-a făcut printr-un secol de istorie. Să comparăm cu țările despre care s-a crezut, la 1918, că au același destin cu România. Vorbesc despre Iugoslavia, Cehoslovacia, Polonia. Adică s-au unificat și-au creat cel mai mare spațiu cu putință... Dar n-au rezistat. Este evident că dintre toate doar România a confirmat faptul că este o națiune (...) Românii n-au fost o națiune unitară în Evul Mediu, dar sunt astăzi, ceea ce este mult mai important. Dintre statele succesoare ale Monarhiei Habsburgice, România este națiunea cea mai bine unificată, care a rezistat în timp.", apreciază Boia pentru Evz.ro
Pe lângă limbă, Boia menționează că și religia a jucat un rol imporant în ecuația unificării: „Religia, care pe muntenegreni, bosniaci și sârbi i-a dezbinat, pe români i-a ajutat. Maghiarizarea n-a prea mers, pentru că românii erau fie ortodocși, fie greco-catolici, pe când maghiarii erau fie reformați, fie romano-catolici. Așadar, în Transilvania era deosebiri nu doar între limbi, ci și între confesiuni."
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News