Lucian Bode susține că toate containerele venite din America de Sud sunt verificate în Portul Constanța
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustratiiv: Freepik / chandlervid85
Foto cu rol ilustratiiv: Freepik / chandlervid85
Lucian Bode, fost ministru de Interne, susține că toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate la intrarea în Portul Constanța.

Lucian Bode, fost ministrul de Interne, a afirmat că toate containerele care vin din America de Sud în Portul Constanța sunt verificate, chiar dacă există și probleme legate de lipsa scanerelor. Afirmația secretarulului general al PNL a fost făcută în contextul în care în care datele oficiale indică faptul că în ultimii doi ani nu au fost identificate niciun gram de droguri. 

”Legat de Portul Constanţa, în 2021, în Portul Constanţa s-au capturat 1,5 tone de heroină, în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro.

Această captură nu a fost gestionată în câteva zile, în câteva săptămâni, a fost rodul muncii organelor de aplicare a legii din România şi din afara României de luni, poate chiar ani de zile. La fel, sunt convins că se întâmplă şi acum.

Sunt operaţiuni care se desfăşoară în parteneriat, între organele statului român, respectiv partenerii din Europa şi din afara Europei, care cu siguranţă vor da rezultate”, a spus Bode, întrebat în legătură cu faptul că în Portul Constanţa nu s-ar fi identificat un gram de droguri în ultimii 2 ani, scrie Agerpres.

Directiva europeană, 3% dintre containere sunt obligatoriu verificate

Fostul ministru a arătat că, în privinţa rezultatelor controalelor din ultimii doi ani, în Portul Constanţa se procesează anual aproximativ 700.000 de containere pe directivă europeană, iar 3% este obligatoriu să fie verificate.

”Vreau să vă spun, din surse oficiale, informaţia o am de la conducerea Portului Constanţa, toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, absolut toate.

Avem într-adevăr o problemă şi trebuie să recunoaştem, problema se numeşte lipsa scanerelor, avem un singur scaner şi acela îmbătrânit şi necesar ar fi să avem 4 scanere, 2 pentru fiecare poartă principală.

Aşadar, povestea asta că nu s-a identificat în ultimii doi ani un gram de cocaină sau de droguri este una care poate să fie privită în felul următor: operaţiunile care se desfăşoară pentru identificarea, prinderea şi destructurarea acestor reţele în timp, nu ştiu câte grame de droguri s-au identificat în urma verificării containerelor cu acel scaner. Cred că deloc.

Aceste cantităţi mari, de sute de kilograme, tone de droguri, sunt descoperite în urma unor operaţiuni specifice ale organelor de aplicare a legii”, a mai afirmat Lucian Bode.

Containerele din Portul Constanța, verificate și în alte porturi

În ceea ce privește paralela făcută între portul de la Rotterdam și cel de la Constanța, Lucian Bode susține că toate containerele care ajung în România sunt deja verificate cel puțin odată în alt port.

”În Rotterdam sunt procesate peste 400.000.000 de tone de marfă, în Portul Constanţa aproximativ 70.000.000 de tone.

În Rotterdam vin toate navele din America de Sud direct în Portul Rotterdam, iar în portul Constanţa containerele din America de Sud ajung după ce au mai trecut cel puţin printr-un port în verificări. Acestea sunt explicaţiile pe care le am şi le pot face publice", a mai explicat Bode.

Citește și: Registrul traficanților de droguri, în ”vizorul” Justiției. Alina Gorghiu susține că acesta ar putea fi un ”mijloc de supraveghere”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel