„Luchian și Independenții”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp

Cu prilejul Centenarului Luchian (1916-2016), Pavilionul Muzeal de la Galeriile Kretzulescu va găzdui, în cadrul Art Safari București, între 19 mai – 18 iunie expoziția Luchian și Independenții.

Vor fi prezentate opere ale artistului din peste 20 de instituții muzeale, dar și din cele mai importante colecții private, în încercarea de a recrea atmosfera artistică în plină schimbare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Sunteţi invitaţi să descoperiți cea mai mare expoziție Luchian din ultimii 50 de ani, care va oferi o privire de ansamblu asupra creației „înnoitorului picturii românești”, făcând referire și la gruparea de secesiune artistică ce s-a conturat în jurul personalității sale.

Coloana vertebrală a expoziției este concepută în jurul creației excepționale a lui Ștefan Luchian, care în decursul a 25 de ani de carieră racorda pictura românească, dar și tipul de societate artistică, la modelele vest europene müncheneze și pariziene.

Expoziția va reflecta și activitatea artistică a grupării tinerilor „independenți", alături de care Luchian a surprins societatea și conveniențele vremii: Vermont, Artachino, Grant, Satmary, Pascaly, evocând, în același timp, și influența pe care Nicolae Grigorescu, părintele spiritual al grupării, a exercitat-o asupra tinerilor artiști, în încercarea de a reflecta spiritul vremii și de a schimba tiparele îmbătrânite ale picturii academiste.

„Luchian avea toate darurile marelui artist şi, în primul rând, acel caracter autentic, acea neîmblânzită vehemenţă a personalităţii după care recunoşti pe maeştri…”, scria Tudor Vianu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel