Ambasador Luca Niculescu, o nouă funcție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Luca Niculescu
Luca Niculescu
Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, a fost ales, miercuri, preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa (GAFF), care reuneşte peste 40 de ambasadori din state şi guverne membre, asociate şi observatoare la Organizaţia internaţională a Francofoniei (OIF), acreditaţi în Republica franceză.

În urma unui vot în unanimitate dat de membrii Consiliului de Administraţie al GAFF, ambasadorul Luca Niculescu, care în ultimii doi ani a exercitat funcţia de vicepreşedinte al Grupului, a preluat miercuri funcţia de preşedinte de la ambasadoarea statului Haiti, Vanessa Lamothe, care şi-a încheiat mandatul de ambasador, informează Ambasada României în Franţa într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES.

Grupul Ambasadorilor Francofoni, obiectiv


Creat în februarie 2014, Grupul Ambasadorilor Francofoni are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor şi principiilor Francofoniei. Acţiunile GAFF vizează să facă cunoscută Francofonia în toată diversitatea sa, să stimuleze schimbul de experienţă între statele francofone şi să contribuie la apropierea dintre culturi şi la valorizarea sinergiilor în spaţiul francofon. De la înfiinţarea sa, Grupul a iniţiat şi pus în practică o serie de conferinţe, dezbateri, seminarii şi vizite la nivelul autorităţilor locale, bucurându-se de o participare la nivel înalt din partea oficialilor francezi.

Luca Niculescu, nouă funcție


Mulţumind pentru încrederea pe care i-au acordat-o ambasadorii stator francofone de la Paris, Luca Niculescu a subliniat ataşamentul României faţă de spaţiul cultural şi de valori al Francofoniei, evocând acţiunea ţării noastre în promovarea Francofoniei în Europa Centrală şi de Est, în strânsă coordonare cu birourile regionale ale OIF şi AUF (Agenţia Universitară Francofonă) de la Bucureşti.

Conform comunicatului de presă citat, această responsabilitate intervine într-un moment important al activităţii Ambasadei României la Paris, respectiv acţiunile care decurg din exercitarea preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene şi derularea Sezonului Franţa - România, reprezentând o recunoaştere a rolului activ al ţării noastre în promovarea limbii franceze şi a principiilor Francofoniei instituţionale.

Organizaţia Internaţională a Francofoniei numără în prezent 88 de state şi guverne membre dintre care 61 cu drepturi depline şi asociate şi 27 cu statut de observator. România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al OIF în 1993.

În 2006, Bucureştiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat tehnologiilor informatice în educaţie, eveniment care a reunit şefi de state şi de guverne francofone, fiind pentru prima oară când o ţară din Europa Centrală şi de Est găzduia o reuniune la nivel înalt a Francofoniei.

În 2007, secretarul general al OIF a desemnat România un "stat-far" al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est, pentru rolul său în promovarea limbii franceze şi a valorilor francofone în regiune. De altfel, nu întâmplător Bucureştiul găzduieşte Birourile regionale pentru Europa Centrală şi de Est ale OIF şi AUF, iar preşedinţia AUF este asigurată din 2017 de Sorin Mihai Cîmpeanu, fost prim-ministru interimar şi fost ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România.

România a organizat numeroase reuniuni internaţionale în cadrul Francofoniei instituţionale, cea mai recentă fiind Conferinţa femeilor antreprenoare francofone de la Bucureşti din 2017, care a reunit peste 700 de personalităţi din toate domeniile. Cu acest prilej au pus bazele unei strategii francofone a egalităţii de gen adoptate la Sommet-ul de la Erevan din octombrie 2018 şi a luat naştere o reţea a femeilor antreprenoare francofone, condusă de românca Monica Jiman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel