Lovitură pentru un comisar european. "Comisia nu era îndreptăţită să ajungă la această concluzie"
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Comisia Europeana
Comisia Europeana
Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, primește o nouă lovitură în lupta sa împotriva statelor membre care în opinia sa oferă avantaje incorecte anumitor companii.

Ungaria a câştigat o dispută în justiţie cu organismele europene de reglementare cu privire la taxa pe publicitate, o nouă lovitură pe care o primeşte comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, în lupta sa împotriva statelor membre care în opinia sa oferă avantaje incorecte anumitor companii, transmite Bloomberg.

În anul 2016 premierul ungar Viktor Orban a introdus o super-taxă pe publicitate de 50% în cazul companiilor de media ale căror venituri anuale din publicitate sunt mai mari de 65 de milioane de euro. În luna noiembrie 2016, Comisia Europeană a apreciat că taxa din Ungaria este ilegală din cauza caracterului său progresiv, care oferă unor companii beneficii incorecte în raport cu altele. În urma criticilor venite de la UE, Ungaria a redus treptat această taxă pentru ca la începutul acestui an să promită că o va elimina complet în 2022.

Însă joi, Tribunalul General a anulat decizia Comisiei Europene care considera că taxa pe publicitate introdusă în Ungaria este incompatibilă cu prevederile europene privind ajutoarele de stat, deoarece oficialii Comisiei nu au putut demonstra că această taxă are un caracter discriminatoriu.

"Comisia nu era îndreptăţită"

"Comisia nu era îndreptăţită să ajungă la concluzia că au fost acordat avantaje selective care constituie ajutoare de stat doar pe baza structurii progresive a taxei pe publicitate", a informat Tribunalul General.

Decizia Tribunalului General este o nouă lovitură pentru Margrethe Vestager, care a demarat o campanie împotriva modului în care guvernele aleg să taxeze marile companii.

"Comisia va analiza cu atenţie decizia curţii înainte de a decide care vor fi paşii următori", a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Ricardo Cardoso.

La începutul acestui an, justiţia europeană a revenit asupra unei decizii a UE prin care statul belgian era obligat să solicite 800 milioane de euro de la un număr de 35 de companii, printre care şi producătorul de bere Anheuser-Busch InBev. Alte înfrângeri notabile ale Comisiei sunt un dosar care privea subvenţiile incorecte de care ar fi beneficiat clubul de fotbal Real Madrid de pe urma unui schimb de terenuri cu autorităţile spaniole, precum şi o taxă aplicată companiilor din sectorul de retail din Polonia, taxă pe care UE a apreciat-o ca fiind ajutor de stat ilegal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel