LOVITURĂ pentru Laura Codruța Kovesi. Negocieri procuror-șef european. Controversă cu reluarea procedurii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Europarlamentarul PSD Maria Grapini a punctat pentru DC News care sunt noutățile în procedura de desemnare a noului procuror-șef european, unde candidează și Laura Codruța Kovesi. Aceasta a indicat faptul care ar complica totul în această procedură.   

Procedura de selecție pentru funcția de procuror-șef european s-ar putea relua. De ce, aflați în rândurile de mai jos.

”În primul rând, aceasta este procedura. Fiind un Parlament nou ales s-au desemnat și noi negociatori, care sunt președintele comisiei LIBE și președintele comisiei CONT. Al doilea pas este întâlnirea în Coreper, unde statele membre sunt reprezentate de ambasadori, unde noi o avem pe doamna Odobescu, și se discută, din nou, dacă Consiliul își menține propunerea făcută în mandatul anterior. Consiliul a venit cu propunerea francezului Jean-Francois Bohnert. Parlamentul a avut propunerea în persoana doamnei Kovesi pentru că a avut două puncte mai mult decât francezul. Dacă, joi, la Coreper, se ajunge la un consens, săptămâna viitoare va avea loc prima rundă de negociere, prima pentru că în mandatul trecut au avut loc trei runde de negociere și nu s-au înțeles”, a zis Maria Grapini pentru DC News.

DC News: Ce se va întâmpla dacă Bonhert se va retrage?


”De exemplu, dacă Bonhert s-ar retrage, deși nu știm asta exact, dar cunoaștem faptul că președintele Iohannis a declarat public că a discutat cu domnul Macron ca Bonhert să se retragă. Pe această afirmație publică, sigur că s-au ridicat anumite întrebări la Comisia Juridică a PE și a Consiliului dacă nu a existat o imixtiune a acestora pentru că președinții statelor membre nu au niciun atribut în selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef european, potrivit regulamentului, ci doar PE și Consiliul au. Așadar, dacă francezul se retrage se poate considera că este o consecință a acestei intervenții neprincipiale a celor doi președinți și s-ar putea propune reluare întregii proceduri de selecție. Nu avem finalul știut. Însă, în cazul în care se va retrage francezul, voi întreba și eu Comisia Juridică dacă nu trebuie să se reia procedura de selecție a candidaților pentru că nu poate să rămână un singur candidat”, a mai zis europarlamentarul PSD.

Vezi și Kovesi, procuror-șef european. Grapini: ASTA vrea să arate Siegfried Mureșan!


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel