Lovitură pentru economia SUA: Arabia Saudită anunță disponibilitatea de a tranzacționa cu alte valute decât dolarul american
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube CNBC International TV
Sursa Foto YouTube CNBC International TV
Oficialii saudiți au anunțat săptămâna aceasta că sunt gata să tranzacționeze în alte valute decât dolarul american.

Arabia Saudită a anunțat această mișcare în urma unei întâlniri din decembrie cu președintele Chinei, Xi Jinping. Regatul este gata să tranzacționeze cu yuani în loc de dolar în schimburile comerciale.

Arabia Saudită și-a anunțat, de asemenea, intenția de a se alătura alianței BRICS. (BRICS este acronimul care reprezintă cele mai puternice țări cu economie emergentă din lume, precum Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud. În prezent, țările BRICS cumulează aproximativ 25% din suprafața totală a globului și 40% din populația acestuia).

Arabia Saudită este pregătită să discute despre tranzacțiile cu alte valute decât dolarul american, potrivit ministrului de Finanțe al Regatului, Mohammed Al-Jadaan, citat de Bloomberg.

Comentariile lui Al-Jadaan vin la o lună după ce președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că Beijingul este gata să facă achiziții de energie în yuani în loc de dolari americani în schimburile comerciale cu membrii Consiliului de Cooperare din Golf (GCC).

Liderul Chinei a evidențiat necesitatea schimbării în timp ce a vorbit la un summit chinezo-arab găzduit de Arabia Saudită la începutul acestei săptămâni.

”Nu există probleme în discutarea modului în care ne stabilim aranjamentele comerciale, fie că este vorba în dolari americani, în euro sau în riyal saudit”, a declarat Al-Jadaan, marți, în timpul unui interviu acordat Bloomberg la Davos, Elveția.

Regatul bogat în petrol încearcă să-și aprofundeze legăturile cu parteneri comerciali vitali, inclusiv China. Pregătirea pentru discuții pe această temă exprimată de Riad ar putea semnala faptul că cel mai mare exportator de petrol din lume este deschis să se diversifice de la dolarul american după decenii de stabilire a prețurilor exporturilor de țiței în moneda americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel