Lovitură pentru buzunarele românilor de la 1 aprilie 2022. Coșea: Risc de faliment și șomaj
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Erik Mclean)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Erik Mclean)
Profesorul Mircea Coşea a vorbit despre ceea ce se va întâmpla de la data de 1 aprilie 2022. 

Acela este momentul când expiră măsurile de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, precum şi compensarea facturilor către populaţie. 

De la data de 1 aprilie îşi vor înceta perioada de aplicare măsurile de plafonare a preţului energiei şi de compensare a facturilor de curent electric şi gaze naturale. Despre efectele pe care le va avea asupra românilor revenirea la situaţia de dinaintea acestor reglementări a vorbit, pentru cititorii DC Business, profesorul Mircea Coşea. 

"Sunt două variante. Ori ne putem aştepta ca în zilele următoare Guvernul - care probabil că va înţelege că trebuie să termine cu certurile şi să lucreze - va lua măsuri de revenire la piaţa reglementată în energie şi atunci la 1 aprilie ne vom găsi într-o situaţie acceptabilă - nu spun că e o situaţie favorabilă, dar acceptabilă, pentru că această decizie ar mai atenua preţul energie. Subliniez, însă, foarte clar, un lucru: preţul energiei, chiar dacă se va decide întoarcerea la piaţa reglementată, nu va mai reveni la nivelul de dinainte de liberalizare, el va fi mai mare, pentru că tendinţa generală este de creştere a preţului energiei în toată lumea, iar acest val de creştere este prezent şi la noi, iar elementele principale care duc la creşterea preţului energiei în România nu sunt legate de liberalizarea pieţei, sunt legate şi de o anumită lipsă de investiţii pe o perioadă îndelungată, pierderi în reţea, facturi mari în legătură cu cumpărarea gazului prin intermediari de la Gazprom, deci va fi mai mare ca înainte de liberalizare, dar oricum, dacă se reglementează atunci va fi o temperare a acestei creşteri fabuloase", a spus profesorul Coşea.

Despre riscul de faliment şi şomaj, citiți mai multe pe DC Business.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel