Lovitură pe trei direcții pentru români. ULTIMA soluție la inflație și ratele mai mari. ”Haideți să nu mai stăm pe 1500 de lei”. Ce fac oamenii care au salariile la care noi doar VISĂM
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Înșelătorie în România. Ce este metoda Şmen. Fii atent la asta atunci când cineva te roagă să-i schimbi bani / Foto: Pexels
Înșelătorie în România. Ce este metoda Şmen. Fii atent la asta atunci când cineva te roagă să-i schimbi bani / Foto: Pexels
Situația economică actuală, dublată de veniturile din România, aproape ne obligă să căutăm metode de ”salvare”.

”Am tot încercat să găsim soluții la creșterea ratelor, la creșterea inflației. (...) Trecerea de la ROBOR la IRCC este o variantă temporară. Toată lumea trebuie să fie conștientă că IRCC-ul este o altă formulă de calcul a acestui indice de calculare a dobânzilor, care, până la urmă, se va calibra tot pe acolo. Prin iunie va fi undeva la 2,5 - 2,7%, apoi, în al treilea trimestru, pe la 3,5%. Părerea mea este că până la sfârșitul anului va sări de 4%, dacă nu chiar 5%. În aceste condiții, ratele vor crește cu aproximativ 50% chiar și pentru cei care sunt pe indicele IRCC, astfel că trecerea la IRCC este o soluție temporară. O altă variantă ar fi fost refinanțarea creditului prin stabilirea unor rate fixe, pentru că urmează vremuri provocatoare pe multe planuri” a spus Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, într-un video transmis pe Facebook.

Dacă ești în ultimii ani de credit, 5-6 ani- evident, pe ROBOR- și simți că ratele la bancă au ajuns de nesuportat, sfatul economistului este de a refinanța pentru a eșalona suma pe care o mai ai de plătit pe o perioadă mai lungă, de 10 - 15 ani, astfel încât povara lunară să fie mai ușor de suportat. 

Lovituri din trei direcții pentru români

Variantele avute la îndemână rezolvă doar parțial problemele financiare, în situația actuală în care suntem afectați pe mai multe direcții, începând cu inflația - ”rade 15- 20% din puterea banilor”, continuând cu dobânzile care cresc cu până la 50% - ”nu te du cu rata mai mult de 25% din venitul lunar, când mergi pe gradul de îndatorare maxim, de 40%, când se majorează dobânda, s-a dus la 60% din venituri, ceea ce înseamnă că este foarte consistent”, și terminând cu recomandarea Consiliului Fiscal care susține creșterea taxelor. 

”Suntem protejați, din fericire, de variații de curs valutar. Dar dacă- Doamne ferește!- începe să ”danseze” și euro față de leu, în momentul ăla suntem ”încălțați” urât de tot” a afirmat trainerul. 

Ultima soluție

Vorbind despre soluții, Adrian Asoltanie spune că ”ultima soluție la care apelează oamenii este munca, în sensul de venituri suplimentare.” El afirmă că oamenii cărora li s-a pus în vedere această ”ultimă soluție” au invocat diferite argumente de confort, cum ar fi distracția. Economistul a subliniat că munca suplimentară nu trebuie să fie un chin, ci poate fi reprezentată de activități suplimentare care omului îi aduc plăcere, cum ar fi monetizarea unei pasiuni. Conform acestuia, este greșit ca toți banii să meargă pe consum: ”Haideți să nu mai stăm pe 1500 de lei, haideți să găsim alte variante pentru a umbla la creșterea veniturilor”. 

În România, 96% dintre angajați se bazează exclusiv pe venitul de la job, citează Asoltanie. Mai puțin de 0,5% din oameni au al doilea job. Cetățenii altor state, care caută venituri suplimentare, fie se angajează la al doilea job, chiar și part-time, fie fac o activitate personală sau ”altele” (muncile în casă, pe lângă casă, casnice). În țările mult mai bogate decât România, a doua sursă de venit este mult mai larg răspândită în rândul populației. ”Deși oamenii aceștia au salariile la care noi visăm, suplimentar pe lângă aceste salarii, ei merg pe al doilea job, poate și pe al treilea” spune trainerul financiar, citând statisticile. 

Pe de altă parte, românii sunt în topul Europei la a fi nemulțumiți de locul de muncă. ”Nu ne place jobul pe care-l avem, dar nici nu facem nimic ca să-l schimbăm, ca să creștem” afirmă Adrian Asoltanie.  În plus, țara noastră are cei mai mulți tineri între 15 și 24 de ani care nici nu studiază, nici nu sunt angajați. 

Adrian Asoltanie pune punctul pe ”i” în ceea ce privește tinerii angajați din țara noastră, caracterizați de un paradox: ”Educație puțină, efort puțin, pretenții foarte mari”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel