Data publicării:
Lovitură majoră pentru Biden. Curtea Supremă a SUA i-a limitat președintelui una dintre puterile federale
Curtea Supremă a decis să-i limiteze competențele lui Joe Biden.
Președintele Biden miza pe puterile federale prin intermediul Agenției pentru Protecția Mediului pentru a reduce poluarea de la centralele electrice, care sunt responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile din SUA. Curtea Supremă a decis să limiteze aceste competențe.
Decizia instanței de drept în prezent se pronunță în favoarea contestatorilor care încearcă să reducă puterea Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) de a reglementa poluarea de la centralele electrice cu combustibili fosili, care produc 30% din emisiile de gaze cu efect de seră ale țării.
Decizia subminează capacitatea lui Biden, un democrat, de a implementa politici climatice fără sprijinul legislatorilor din Congres, precum și capacitatea sa de a-și îndeplini ambițiile de a fi un ”lider climatic”.
Administrația sa și-a stabilit un obiectiv de decarbonizare a sectorului energetic până în 2035 și a intrat în funcție cu speranța de a folosi EPA ca instrument principal pentru a face acest lucru.
Potrivit Sky News, pe lângă trecerea prin Congres, care este supus diviziunilor partizane, dar mai obligatoriu pe termen lung, președintele Biden ar putea reglementa indirect gazele cu efect de seră prin alte reguli privind alți poluanți atmosferici.
Christina DeConcini, avocat și director de afaceri guvernamentale la World Resources Institute din Washington DC, a spus că ”cel mai important lucru” pe care Statele Unite ar trebui să-l facă pentru a-și atinge obiectivele climatice ar fi ca Congresul să adopte pachetul de credite fiscale pentru energie curată pe care îl negociază în prezent.
EPA și-a ”depășit autoritatea”
Curtea Supremă a SUA a fost sceptică cu privire la puterea agențiilor federale de reglementare precum EPA - care există în cadrul ramurii executive - de a funcționa fără a se baza pe ramura legislativă a Congresului pentru aprobare.
EPA este autoritatea cheie responsabilă de protejarea publicului împotriva poluării și a altor toxine de mediu prin reglementarea industriei.
Două companii de cărbune și 17 state republicane din SUA - conduse de Virginia de Vest, un mare producător de cărbune - au cerut justiției să limiteze capacitatea EPA de a reglementa emisiile de gaze cu efect de seră de la centralele electrice existente pe cărbune și gaz, în conformitate cu actul de mediu al Clean Air Act.
Provocarea lor a venit după ce EPA, sub președintele de atunci Barack Obama, a încercat, în 2015, să solicite centralelor electrice să reducă emisiile de gaze cu efect de seră - în conformitate cu o regulă generală numită Clean Power Plan - în principal prin trecerea către surse de energie curată, cum ar fi solarul și eolianul.
Curtea Supremă a suspendat regula în 2016, ceea ce înseamnă că nu există acum reglementări în vigoare care să reducă emisiile de carbon de la centralele electrice.
Statele au susținut că EPA și-a depășit autoritatea încercând să reglementeze dioxidul de carbon în conformitate cu Legea privind aerul curat și făcând acest lucru într-un mod care ar avea un impact economic vast.
Citește și...
Joe Biden vrea să candideze la alegerile din 2024. Anunţul făcut de Kamala Harris
Preşedintele SUA, Joe Biden, ar urma să candideze şi la alegerile din 2024. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Kamala Harris.
Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a indicat că Joe Biden "intenţionează să candideze" la următoarele alegeri din ţară, programate pentru 2024, ceea ce a stârnit încă o dată speculaţii, având în vedere vârsta sa înaintată - ar candida pentru realegere la vârsta de 81 de ani -. "Preşedintele intenţionează să candideze şi dacă o va face, voi fi partenera lui. Am candida împreună", a spus Harris miercuri, în timp ce se pregătea să plece în California la bordul Air Force Two.
L-ar putea înfrunta din nou pe Trump
În luna martie, Biden a asigurat că se va simţi "foarte norocos" să-l înfrunte pe fostul chiriaş de la Casa Albă, Donald Trump, la următoarele alegeri, după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, care au determinat deschiderea unei comisii în Camera Reprezentanţilor pentru a investiga gradul său de vinovăţie în asaltul asupra Capitoliului şi teoriile fraudei electorale. Citește mai multt AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News