Lovitură de stat în Georgia. Tbilisi acuză Ucraina
Autor: Cristian Cîșleanu | Publicat pe: 18 sep 2023, 16:13
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Tbilisi a acuzat un înalt responsabil ucrainean că pregătește lovitura de stat.

Georgia a acuzat luni un înalt responsabil ucrainean că pregăteşte o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul acestei ţări din Caucaz, într-un moment în care relaţiile dintre Tbilisi şi Kiev sunt tot mai tensionate.

Guvernul de la Tbilisi este acuzat de cooperare cu Kremlinul, chiar dacă forţe ruse au fost desfăşurate în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud începând cu 2008, când au au fost invadate de Moscova.

Serviciul georgian de securitate naţională l-a acuzat pe Gheorghi Lortkipanidze, şeful-adjunct al contraspionajului militar ucrainean, de "complotare" pentru "răsturnarea guvernului în mod violent", cu complicitatea unui stat străin.

Lortkipanidze este un fost ministru adjunct de interne al Georgiei.

Securitatea naţională georgiană a enumerat de asemenea printre complicii georgienilor care luptă împotriva trupelor ruse în Ucraina inclusiv o fostă gardă de corp a ex-preşedintelui încarcerat Mihail Saakaşvili, care în trecut a ocupat funcţii oficiale în Ucraina.

Unele dintre aceste persoane "urmează un antrenament în apropiere de frontiera dintre Ucraina şi Polonia", susţine securitatea naţională georgiană.

În iulie, Kievul l-a convocat pe ambasadorul georgian, acuzând Tbilisi că îl "torturează" în închisoare pe Mihail Saakaşvili, care este şi cetăţean ucrainean, precum şi consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit comunicatului georgian de luni, complotul prevede manifestaţii antiguvernamentale la Tbilisi "în octombrie şi decembrie", date la care trebuie să fie publicate următoarele evaluări privind progresul Georgiei pe calea aderării la Uniunea Europeană.

În iunie 2022, Uniunea Europeană a refuzat să-i acorde Georgiei statutul de candidat la aderare, pe care l-a acordat în schimb Ucrainei şi Republicii Moldova.

Bruxellesul îi cere Georgiei mai ales reforme în materie de justiţie, de sistem electoral, de libertate a presei şi de luptă împotriva oligarhilor.

La începutul lui martie, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi, acuzând guvernul că se îndepărtează de aspiraţiile prooccidentale ale ţării, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?