Data actualizării:
Data publicării:

Lovitură de stat în Gabon. Junta militară care a preluat puterea, noi precizări despre „angajamentele“ țării

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Junta militară care a preluat puterea în Gabon spune că țara își va respecta toate angajamentele interne și externe.

Gabonul își va respecta toate angajamentele în țară și în străinătate, a promis junta joi, la o zi după răsturnarea militară a președintelui Ali Bongo. De cealaltă parte, principala alianță de opoziție a țării i-a îndemnat joi pe liderii loviturii de stat să recunoască că a câștigat alegerile prezidențiale din 26 august, conform France24.

Generalul Brice Oligui Nguema va „introduce instituții de tranziție”, a declarat, joi, la televiziunea de stat, colonelul Ulrich Manfoumbi Manfoumbi, purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru tranziție și restabilire a instituțiilor (CTRI) din Gabon, la o zi după ce ofițerii rebeli l-au răsturnat pe președintele Ali Bongo.

Într-o declarație la televiziunea de stat, junta a spus că Gabon își va respecta toate angajamentele internaționale și interne.

„Generalul de brigadă Brice Oligui Nguema, președintele tranziției, dorește să liniștească toți donatorii, partenerii de dezvoltare și creditorii statului că vor fi luate toate măsurile pentru a garanta că angajamentele țării noastre, atât externe, cât și interne, vor fi respectate”, a spus Manfoumbi.

Lovitura de stat de miercuri a avut loc la scurt timp după ce comisia electorală din Gabon a anunțat rezultatele scrutinului prezidențial din 26 august, unde președintele în funcție a obținut 64% din voturi și încă un mandat de șef al statului.

O zi mai târziu, principala alianță de opoziție din Gabon i-a îndemnat pe ofițerii militari care au preluat puterea să continue procesul electoral și să termine numărarea votului prezidențial. Aceștia au spus că rezultatele au fost anunțate înainte de a fi numărate toate voturile.

CITEȘTE ȘI       -       Lovitura de stat din Gabon, ”o mare problemă pentru Europa”, avertizează Josep Borrell

Uniunea Africană se întâlnește pentru a discuta situația din Gabon

Anunțul de joi a venit în timp ce Consiliul de Pace și Securitate al Uniunii Africane ținea o reuniune privind situația din Gabon după lovitura de stat.

„Acum – Consiliul de Pace și Securitate al UA se întrunește pentru a analiza situația din Gabon”, a declarat organismul UA într-o declarație pe X, fost Twitter.

Întâlnirea este prezidată de comisarul UA pentru afaceri politice, Bankole Adeoye din Nigeria, și de actualul deținător al scaunului rotativ al consiliului, Willy Nyamitwe din Burundi.

Miercuri, șeful Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a „condamnat ferm” ceea ce a descris drept o tentativă de lovitură de stat în Gabonul bogat în petrol.

Faki a cerut, de asemenea, armatei și forțelor de securitate gaboneze „să garanteze integritatea fizică” a lui Bongo, despre care liderii puciului au spus că a fost plasat în arest la domiciliu.

Preluarea militară pune capăt la peste o jumătate de secol de conducere a familiei Bongo și creează o nouă enigmă pentru un continent care a văzut nu mai puțin de opt lovituri de stat începând cu 2020. Președintele recent ales al Nigeriei a numit lovitura de stat drept o „contagiune a autocrației”.

Blocul politic al Africii Centrale, Comunitatea Economică a Statelor din Africa Centrală (ECCAS), a condamnat lovitura de stat, spunând că plănuiește o întâlnire „iminentă” a șefilor de stat pentru a stabili cum să reacționeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel