Lovitură de graţie
Ultima mişcare politică făcută de Traian Băsescu are efecte devastatoare. Solicitarea făcută Curţii Constituţionale, legată de pragul referendumului, pune cruce celui mai important proiect USL. În niciuna dintre variantele de răspuns ale CCR nu mai este posibilă organizarea referendumului pentru nouă Constituţie în cursul anului viitor. Această situaţie complică şi mai mult raporturile zdruncinate din interiorul USL. Există însă şi o varianta de răspuns.
Este limpede pentru oricine înţelege sau intuieşte resorturile proceselor politice că, în timp ce Guvernul Ponta în special şi USL în general sunt vital interesate de existenţa unei stabilităţi, Traian Băsescu, în încercarea să de a-şi construi un viitor politic post-prezidenţial, are nevoie să creeze un tip de instabilitate generatoare de stări confictuale în interiorul coaliţiei aflate la guvernare.
Sub aspectul proiectelor politice, o nouă Constituţie, în care rolul principal urmă să-l joace Crin Antonescu şi PNL, şi regionalizarea, operaţiune pilotată de Liviu Dragnea şi PSD, reprezentau chintesenţa primului an de guvernare, dincolo de gestionarea statului. Ambele proiecte sunt îngropate de Traian Băsescu drept consecinţă a jocului extrem de sofisticat în tandem cu judecătorii Curţii Constituţionale, unde preşedintele dispune de majoritate. Atacarea Legii referendumului, mai întâi de către PSD şi apoi de către Traian Băsescu, indiferent de decizia care va fi luată, împiedică pe tot parcursul anului viitor finalizarea proiectului constituţional şi, pe cale de consescinta, şi finalizarea regionalizării. Este un adevărat gaz peste foc în condiţiile în care şi aşa relaţiile din interiorul USL sunt tensionate într-un mod periculos de scandalul Roşia Montană – că să nu spun fracturate –, pe lista de aşteptare urmând un casus belli şi mai relevant, numit gazele de şist. Aparent, USL nu are nicio soluţie de a riposta. În realitate, o soluţie există. Dacă există voinţă politică în acest sens.
Fără a se ascunde după degete, fruntaşii celor două importante formaţiuni politice care compun USL recunosc că desemnarea candidatului prezidenţial reprezenta principala piatră de încercare a coeziunii acestei coaliţii. Din această perspectiva PNL şi-a îndeplinit angajamentul. Cu sprijinul liberalilor, indispensabil la momentul respectiv, PSD guvernează, avându-l drept premier pe Victor Ponta. Partea a două a înţelegerii urmează a fi îndeplinită de către PSD. Desemnarea lui Crin Antonescu, în mod oficial, drept candidat prezidenţial. Şi, mai ales, certitudinea acestei desemnări. Dincolo de deciziile asumate de congresele celor două partide, acest proiect politic este din ce în ce mai mult pus sub semnul întrebării. Pe măsură ce trece timpul PSD-iştii îşi doresc din ce în ce mai mult un candidat propriu, iar în oglindă liberalii nu mai au încredere în onestitatea partenerilor. Ce e de făcut?
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News