Data publicării:
Lovitură dată de PSD în plină campanie anti-Ponta. Efectul alegerii lui Iohannis în sondajele privind guvernul
Executivul a dat o lovitură PNL-ului, aflat în plină campanie de cucerire a Palatului Victoria. Va reuși Victor Ponta să oprească erodarea la guvernare? Când poate spera PNL să dea și premierul? Sociologii au păreri împărțite.
”Lansarea proiectului de Cod Fiscal cu două săptămâni înaintea programului de guvernare PNL este o mișcare inteligentă, crede Alfred Bulai. Cătălin Predoiu va fi obligat să pluseze, să vină cu măsuri populiste, dacă vrea să recupereze la capitolul imagine. Reacțiile PNL arată că sunt iritați, că au fost atinși într-un punct sensibil, dar în afara unui nucleu dur de susținători nu rezonează cu marele public. Electoratul a aflat că Ponta vrea să scadă TVA și propune o serie de măsuri, care par a fi pozitive. Oamenii cu asta rămân. Ce să facă PNL? Să respingă reducerea taxelor? Ar fi absurd. De altfel, cred că există și în PNL oameni care se bucură că PSD i-a luat prim-planul lui Predoiu. Programul de guvernare era mai mult interesul acestuia, ca să-l reconfirme ca viitor premier. Desigur, își mai doresc și alții acest post, iar pierderea startului le convine de minune”.
Președintele nu se grăbește
Când ar putea PNL, totuși, să ajungă la guvernare? ”Cel mai bun moment, din punctul lor de vedere, ar fi înainte de alegerile locale, spune prof. Bulai. Exact cum a venit la Putere guvernul USL. De altfel, ca să îl debarce pe Ponta, au nevoie de UNPR. De ce ar schimba UNPR tabăra? Pentru a intra în viitorul Parlament și a rămâne la guvernare. Ori, o înțelegere pentru liste comune cu PNL, stabilită cu un an și jumătate înainte, ar fi extrem de vulnerabilă. Nu mai bine bat palma cu o lună-două înainte de alegerile locale? Nici Klaus Iohannis nu cred că se grăbește. Dacă ar avea un guvern PNL, lumea ar cere rezultate concrete. Ar fi în situația lui Traian Băsescu, cu guvernul Boc. De aceea, în absența unor manifestații de stradă ample sau a unei crize pe care, acum, nu o putem prevedea, cred că Victor Ponta va păstra guvernarea până în februarie 2016”.
Capcana creșterii economice
”Prima țintă, și cea mai importantă, crede Palada, sunt alegerile locale. Peste 14 luni avem alegeri locale, iar presiunea primarilor PNL este mare. Ei vor ca partidul să ajungă la palatul Victoria cât mai repede, pentru a obține mai multe resurse pentru programe. Să demonstreze alegătorilor că fac ceva, că au rezultate. Orice sistem electoral vom avea, că e uninominal, că e pe liste, tot primarii sunt baza. Preșdintele nu poate transfera PNL decât resurse simbolice, de prestigiu. Ei vor la guvernare. Nu la vârful partidului e disperarea să pună premierul, ci la bază. pe de altă parte, nici nu mai au legitimitate să ceară demisia lui Ponta. Lansarea Codului Fiscal i-a lăsat fără muniție. Dar, tot așteptând, pot cădea în capcana creșterii economice. România este în al treilea an de creștere, încep să se facă simțite rezultatele pozitive. Intrăm într-un cerc virtuos, iar asta va opri erodarea la guvernare. De aici disperarea PNL, care nu poate spera într-un rezultat bun, dacă va continua creșterea economică”.
Efect paradoxal, după alegerea lui Iohannis
Ultimele sondaje arată că electoratul este mulțumit cu colaborarea dintre președinte și premier, spune Mirel Palada. ”Trei instituții de sondare arată că Ponta a stabilizat erodarea accelerată din campania electorală. Oamenii spun că sunt extrem de mulțumiți de Iohannis, dar sunt mulțumiți și de Ponta. Publicul nu mai vrea confruntare, nu mai dorește scandal, instabilitate. Indicatorii care arată insatisfacția populației sunt la cel mai scăzut nivel. Dacă în epoca Băsescu aveam 85% care spuneau că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, acum doar 20% mai cred asta. Este impactul alegerii lui Iohannis, evident, dar și al faptului că și cealaltă tabără a păstrat o poziție, nu a pierdut tot, așa cum se întâmpla până acum”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News