Londra va livra arme cu uraniu sărăcit către Ucraina. Pericol de escaladare. Rusia evocă confruntarea nucleară
Nou vârf de tensiuni între Moscova și Londra: Vladimir Putin anunță că Rusia este gata să treacă la consecințele extreme în reacția sa față de Occidentul ”colectiv”, dacă armele cu uraniu sărăcit sunt folosite în teatrele de război.
Ministrul adjunct al Apărării din Marea Britanie, Annabel Goldie, a confirmat transportul de muniții cu uraniu sărăcit, alături de tancuri Challenger 2 către Ucraina, în timpul unei audieri minore în Camera Lorzilor.
Moscova a protestat aspru. Vladimir Putin a tras linia roșie în utilizarea armelor cu uraniu sărăcit de către forțele armate ucrainene, pe care le consideră împuterniciri pentru Occident.
”Rusia va fi forțată să reacționeze la proviziile occidentale de muniție cu uraniu”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin. ”Ei încearcă să lupte cu acest conflict nu numai în teorie până la ultimul ucrainean, ci și în practică: Occidentul începe să folosească arme cu elemente nucleare”, a declarat Putin, potrivit Il Giornale.
Ministerul rus de Externe, condus de Serghei Lavrov, a subliniat că mișcarea Londrei riscă să provoace o escaladare.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Guvernul britanic că dorește să creeze un ”scenariu iugoslav” în Ucraina: "Aceste materiale nu numai că ucid, ci și otrăvesc mediul și provoacă cancer oamenilor care locuiesc pe aceste meleaguri. Este puțin naiv să crezi că aceste arme vor provoca victime doar în rândul celor împotriva cărora sunt folosite. În Iugoslavia, militarii NATO, în special italienii, au fost primii care au plătit consecințele”, a subliniat Zakharova.
Ce sunt armele cu uraniu sărăcit
Un produs secundar al procesului de îmbogățire nucleară folosit pentru a produce combustibil nuclear, uraniul sărăcit emite trei sferturi din radioactivitatea uraniului natural și împărtășește multe dintre riscurile și pericolele sale.
Este folosit la gloanțe pentru a perfora armura. Cu toate acestea, în cazul unui impact, praful toxic sau radioactiv poate fi eliberat și ulterior inhalat. Armele cu uraniu sărăcit au fost utilizate pe scară largă de SUA și Marea Britanie în Irak în 1991 și 2003, precum și în Balcani în anii 1990.
Utilizarea pe scară largă a acestoa este considerată a fi responsabilă pentru creșterea abruptă a ratei de incidență a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân sau limfomul, în zonele în care au fost utilizate.
Alte boli legate de uraniul sărăcit includ insuficiența renală, tulburările sistemului nervos, bolile pulmonare și problemele de reproducere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News