Urmărește emisiunea live
Londra nu a fost aleasă pe lista scurtă a orașelor care vor găzdui următoarea ediție Eurovision
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Facebook, Eurovision Song Contest
Foto: Facebook, Eurovision Song Contest
Şapte oraşe britanice sunt finaliste în procesul de selecţie a gazdei următoarei ediţii a Eurovision care, din cauza invaziei ruse, va fi desfăşurată în Marea Britanie în numele Ucrainei, a anunţat vineri BBC, preluat de AFP.

Cele şapte finaliste care şi-au exprimat dorinţa de a găzdui celebrul concurs sunt: Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle şi Sheffield. Alte oraşe candidate, printre care Londra şi Belfast, nu au fost selectate.

Decizia va fi anunţată în toamnă.

Regatul Unit nu a mai fosta gazda Eurovision din 1998, când concursul s-a desfăşurat la Birmingham, oraş situat în centrul Angliei. De-a lungul timpului, Marea Britanie a fost gazda acestei competiţii muzicale de opt ori.

După ce a obţinut primul loc, o victorie simbolică, la ediţia din mai de la Torino, Ucraina a contestat iniţial decizia organizatorilor de a-i retrage dreptul de a găzdui cea de-a 67-a ediţie din motive de securitate.

În iunie, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (UER) a estimat că nu sunt întrunite condiţiile de securitate astfel încât Ucraina să organizeze concursul şi că a lansat negocieri cu Regatul Unit, al cărei reprezentant a ieşit pe locul al doilea.

Pe 25 iulie, UER a anunţat încheierea unui acord cu guvernul britanic astfel încât concursul să fie organizat de BBC, într-o versiune în care Ucraina va avea un loc de cinste.

Regatul Unit şi-a arătat susţinerea pentru liderii de la Kiev de la începutul invaziei ruse impunând Moscovei sancţiuni economice fără precedent şi furnizând arme letale armatei ucrainene. Prim-ministrul Boris Johnson a menţinut un contact apropiat cu preşedintele Volodimir Zelenski, pe care l-a vizitat de două ori de la începutul noii ofensive ruse în luna februarie.

Una dintre marile favorite ale competiţiei, Kalush Orchestra a câştigat în luna mai finala concursului cu melodia Stefania, care combină hip-hopul cu muzica tradiţională, o victorie care simbolizează rezistenţa ucraineană în faţa războiului, precum şi solidaritatea populară europeană.

Britanicul Sam Ryder, interpretul melodiei Space Man, a ieşit pe locul al doilea, un rezultat nesperat pentru britanici care, în ultimii ani, s-au aflat pe ultimele locuri, iar la ediţia din 2021 nu au obţinut niciun punct, notează Agerpres.

Marea Britanie va găzdui Eurovision 2023 în locul Ucrainei

Eurovision 2023 nu se va desfășura în Ucraiana, țara care a câștigat concursul anul acesta. Anunțul a fost făcut de către Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor. Conform comunicatului, locul desfășurării competiției va fi mutat în Marea Britanie din cauza războiului care pare unul nesfârșit între Ucraina și Rusia.

În mod tradiţional, ţara câştigătoare de la Eurovision este cea care organizează următoarea ediţie a concursului. Ținând cont că Ucraina, țara câștigătoare anul acesta este puternic afectată de război și de urmările economice ale acestuia, organizatorii Eurovision au decis să ofere Marii Britanii rolul de gazdă a ediției din anul 2023. „Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și BBC au plăcerea să confirme că Eurovision Song Contest 2023 va fi găzduit în Regatul Unit în numele radiodifuzorului câștigător din acest an, UA:PBC din Ucraina, se arată în comunicatul emis de către Eurovision. 

Ediția din anul acesta a fost marcată de dispute. Multora li s-a părut că Ucraina nu ar fi meritat să câștige competiția și au fost de părere că premiul cel mare i-a fost oferit din alte considerente, nu ca recunoaștere a meritelor muzicale. Trupa care a câștigat Eurovisionul a decis să scoată la licitație trofeul obținut pentru a dona banii obținuți armatei Ucrainei. Votul României, dar și a altor cinci țări a fost anulat, iar punctajul a fost oferit de către un agregator special. În aceste condiții, revolta a atins cote maxime, iar șeful TVR, Dan Turturică a reacționat cât se poate de dur! El este de părere că România nu ar mai trebui să participe la Eurovision o perioadă bună de timp, în semn de protest. „Este şocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia şi Azerbaijan.Eu, personal, voi susţine în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision şi să studiem varianta de a da în judecată EBU şi a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus“, a scris Turturică, potrivit Click.

Trupa Kalush Orchestra a câștigat cea de-a 66-a ediție a Concursului Muzical Eurovision cu interpretarea melodiei „Ștefania". Membrii formației au decis să vândă trofeul Eurovision la licitație și să folosească banii obținuți pentru a sprijini armata ucraineană. Trofeul a fost scos la licitație, iar cei care l-au revendicat au scos din conturi nu mai puțin de 900.000 de dolari americani. Banii obținuți au fost donați în totalitate armatei ucrainene și folosiți pentru cumpărarea a trei drone.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel