Logopedul Iuliana Baban, mesaj ferm: Nu ne dorim să obținem rețete de părinți perfecți
Logopedul Iuliana Baban atrage atenția părinților care ajung cu copiii în cabinetul specialiștilor.
Mulți dintre copiii acestor vremuri par să fie uitați în fața dispozitivelor, de la telefoane și laptopuri, la televizoare, iar acest lucru este dăunător pentru dezvoltarea bagajului lingvistic adecvat vârstelor mici, moment în care părinții ajung în situația de a-i duce pe cei mici la un logoped, care prin joc, dar mai ales prin acordarea atenției cuvenite poate să îi ajute pe aceștia.
Logopedul Iuliana Baban, invitată în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News, a precizat un lucru important de care trebuie să țină cont părinții acelor copii care trec pragul specialiștilor.
”Nu ne dorim să obținem rețete de părinți perfecți, că nu ne dorim să le transmitem sau să le inducem ideea că oricât de mult s-ar strădui ei nu vor ajunge la nivelul terapeutului din cabinet. Nici nu este cazul.
Sau să își asume o învinovățire că nu le iese din prima tema pe care le-am sugerat-o. Nu suntem în competiție cu ei, dar este o chestie de antrenament, de a încerca să îmbunătățească de la o etapă la alta, de la săptămână la alta, să schimbe, să comunice sincer ceea ce le-a ieșit și ceea ce nu le-a ieșit.
Să spună drept: Uite, am încercat și eu jocul acesta, dar la mine nu a funcționat. Oare cum s-a întâmplat?”, a declarat logopedul și psihopedagogul Iuliana Baban la Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News.
Emoțiile, cauza bâlbâielii unui copil
Psihologul Radu Leca a punctat că ”ar fi minunat să funcționeze așa relația terapeutică, fiindcă practic tu vii la cabinet, știi despre ce este vorba, copilul evoluează lângă tine, dar în secunda în care ieși din cabinet și te întâlnești cu privirea specială a părintelui, care este cel mai nemulțumit om de pe lumea asta, în raport cu specialistul, este punctul meu de vedere și mi-l asum, și întotdeauna el are ceva de spus, am auzit ceva interesant care m-a amuzat în această perioadă. (...)
Când terapia se centrează pe a-l ajuta pe părinte să primească niște ponturi și îi spui: Dragul meu, fiul tău nu este bâlbâit, că este bolnav, nu. El este bâlbâit fiindcă are emoții. Emoțiile, 60% sau mai mult, vin de la tine, de la cum te comporți tu cu el. Dacă tu o să îți păstrezi tonul despotic, în relația cu el, copilul va fi în continuare intimidat de prezența ta. Rezultatul este: îl intimidează și mai tare”, a explicat Radu Leca.
Citește și: Riscurile la care se expun copiii care au contact timpuriu cu tehnologia. Baban: Sunt foarte periculoase
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News