Locurile pe care trebuie să le evite femeile însărcinate. Doru Herghelegiu de la SANADOR: Atenție și la activitățile sportive
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 18 iul 2022, 20:08
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, are mai multe recomandări pentru femeile însărcinate.

„Când ești gravidă, nu este recomandat să stai într-o discotecă cu mii de decibeli în cap, trebuie să ai o viață mai linișită, activitățile sportive trebuie să fie de un anumit nivel, fără trepidații, fără șocuri mecanice. Pe măsură ce sacul gestațional se mărește, este cazul să ai o viață mai temperată, mai moderată din punctul de vedere al activităților fizice”, a spus medicul Doru Herghelegiu.

De asemenea, stresul și oboseala nu sunt benefice. „Nu este întâmplător că femeia gravidă este somnoroasă. Toate gravidele sunt somnolente, dorm. De ce? Pentru că femeia gravidă are alt metabolism, ea trebuie să se odihnească. Nu trebuie să fie o femeie extrem de activă. Poate să ducă o viață cvasi-normală, dar de aceea există și programul redus al femeilor gravide, chiar dacă nu au o patologie anume, ele pot beneficia pe parcursul sarcinii de program de șase ore. Este dreptul lor. Femeia gravidă trebuie să lucreze cu motoarele mai puțin turate. Unele își iau concediu prenatal, în special la indicația medicului curant, dacă există un risc de naștere prematură”, a spus medicul Doru Herghelegiu în cadrul unui interviu pentru DCNews și DCMedical.

Doru Herghelegiu (SANADOR), despre cancerul de col, fibrom, infertilitate, la DC News și DC Medical

Citește și...

Cancerul de col uterin, „o raritate” în SUA. Herghelegiu (Sanador): Dacă aplicăm aceeași soluție, vom avea succes și în România

Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit și despre progresele care s-au făcut în prevenirea și tratarea cancerului de col uterin:

„Vaccinarea tinerelor în perioada adolescenței este imperios necesară, pentru că dă un răspuns imun foarte bun și de durată și, de fapt, a devenit un must (trebuie) într-o mare parte a țărilor occidentale și în Statele Unite ale Americii. Există asiguratori care nu-ți dau niciun ban, dacă te-ai îmbolnăvit de cancer al colului uterin, în momentul în care nu ți-ai făcut vaccinarea la vremea ei, lucru care mi se pare foarte corect și foarte bun. Ar fi un stimulent pentru femeile care au grijă de fetițele lor să le vaccineze tempestiv, să le asigure o protecție imună bună și în felul acesta am putea să reducem incidența cancerului de col uterin, lucru care s-a realizat în țările occidentale și mai ales în SUA, unde cancerul de col uterin începe să devină o raritate datorită programului masiv de vaccinare. Probabil, treptat, și la noi va fi tot mai ușor acceptat”, a precizat medicul.

„Lumea începe să cunoască vaccinurile, iată că și cu SARS-CoV-2 ne-am confruntat cu vaccinări, oamenii înțeleg mai bine care sunt avantajele unui vaccin făcut la timpul potrivit și probabil că și la noi patologia oncologică, cea legată de cancerul colului uterin, va fi în regres. Din păcate sunt cazuri multiple, cazuri neglijate, dar a crescut și incidența depistării precoce a cancerului de col uterin.

Cazurile sunt depistate mult mai frecvent în cazurile incipiente și, din cauza aceasta, curabilitatea a crescut. Nu ne mai întâlnim cu cazuri neglijate, poate doar unul la câțiva ani, un cancer neglijat la care nu mai putem beneficia de toate segmentele terapiei, adică este depășit chirurgical și se face doar radioterapie, eventual chimioterapie. Se depistează tot mai precoce și, ca atare, curabilitatea este mai mare. Ținta este, însă, să nu mai existe, să depistăm leziunile precanceroase ale colului uterin, lucru care este perfect realizabil în măsura în care se face screening-ul prin citologie Babeș-Papanicolau, colposcopia. Femeile pot depista leziunile precanceroase și nu ajung niciodată la cancerul de col”, a precizat, la DC News și DC Medica, medicul Doru Herghelegiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?