Locurile din România în care refugiații ucraineni primesc GRATIS case și terenuri agricole
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Locurile din România în care refugiații ucraineni primesc GRATIS case și terenuri agricole / Foto: Pixabay, de mastersenaiper
Locurile din România în care refugiații ucraineni primesc GRATIS case și terenuri agricole / Foto: Pixabay, de mastersenaiper
În mai multe zone din țară refugiații ucraineni primesc gratis case și terenuri agricole.

Refugiații ucraineni primesc gratis case și terenuri agricole în mai multe sate din România. Satul Răchiș, spre exemplu, aflat la 40 de kilometri de Alba Iulia, avea doar 6 locuitori la ultimul recensământ. După mulți ani petrecuți în America, un tânăr a renovat 12 case pe care acum, împreună cu autoritățile locale, le dă gratuit ucrainenilor, relatează Pro Tv.

Victoria este o femeie de 34 de ani din Odesa. S-a mutat la Răchiș de câteva zile, iar pentru că în Ucraina avea un centru de echitație, și-a adus în sat și animalele: cinci cai și un ponei.

„Suntem foarte bine aici. Ne-a fost frică, ne-am temut pentru cai și am decis să plecăm. Intenționăm să rămânem aici.”, a declarat Victoria, refugiată din Odesa.

„Aici este foarte multă liniște. Mulțumim mult persoanelor care îi ajută pe ucraineni”, a spus Tatiana, prietena Victoriei.

„Dacă ucrainienii sunt pro ce am realizat aici și vor să rămână, cu drag, noi nu ținem cont de alte lucruri decât de omenie. Avem case reabilitate, pot să stea, pot să muncească trăind cot la cot cu noi. Acesta e scopul”, a spus Iulian Docea, om de afaceri.

200 de case în Păltiniș

Astfel de inițiative au apărut în mai multe locuri din țară. Primarul din Păltiniș - Botoșani oferă 200 de case și teren refugiaților care vor să se stabilească la el în comună. În Păltinș numărul locuitorilor a început să scadă din 2007, atunci când tinerii au început să se mute în orașe ori să plece în străinătate, lăsând casele pustii. Tot mai multe sate din România se confruntă cu această problemă, oamenii plecând pentru a-și face un viitor mai bun în alte părți. Acum acestea ar putea să prindă viață odată cu venirea refugiaților ucraineni.

„Vorbind cu cetățenii, ei au spus: lăsăm casele atât cât este nevoie, ba chiar le lăsăm definitiv, dar cu condiția să fie oameni gospodari, să păstreze acele bunuri și chiar să le dezvolte.”, a mărturisit Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș.

De la începutul războiului în Ucraina, în România au ajuns peste o jumătate de milion de ucraineni. În jur de 80.000 au rămas la noi în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel