Data publicării:

Locurile de muncă pe care inteligența artificială nu le poate lua

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
S-au scris multe despre viitoarea „apocalipsă a roboților” în legătură cu piața muncii. Progresele tehnologice în robotică și inteligență artificială se grăbesc într-un ritm vertiginos. Deja lucrătorii umani din diverse domenii sunt înlocuiți de omologii lor mecanizați sau digitali preconizându-se că multe alte industrii vor fi afectate în următorul deceniu.

Un studiu din 2017 al Institutului McKinsey Global a constatat că până în 2030, 800 de milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă din cauza automatizării. Aceasta reprezintă o cincime din forța de muncă globală. O altă treime din forța de muncă globală va trebui să se recalifice dacă dorește să își păstreze și locurile de muncă actuale. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit că „47% dintre lucrătorii din SUA au o probabilitate mare de a-și vedea locurile de muncă automatizate în următorii 20 de ani”.

Vestea bună este că, deși statisticile de mai sus sunt pe bună dreptate motiv de îngrijorare, ele dezvăluie, de asemenea, că 53% dintre locurile de muncă americane și patru cincimi din locurile de muncă la nivel mondial este puțin probabil să fie afectate de progresele în inteligența artificială și robotică. Dar care sunt acele câmpuri? Am vorbit cu trei experți în inteligență artificială, robotică și productivitate umană pentru a obține sfaturile lor.

Locuri de muncă în domeniul artistic

O categorie de locuri de muncă care se încadrează în această zonă sigură sunt cele creative, care includ artiști, cântăreți și muzicieni. „Oamenii își folosesc experiențele de viață, emoțiile și creativitatea pentru a aduce lucruri la viață. Robotica și inteligența artificială folosesc datele pentru a învăța și a se îmbunătăți”, spune Tom Pickersgill, fondatorul și CEO-ul Broadstone.

„Nu cred că datele pot produce opere de artă autentice care vor implica cu adevărat publicul prin experiențe comune, fie că este vorba despre o pictură, o melodie sau o voce.”, a mai spus el. 

Maistru de întreținere 

Când rulați o linie de producție, problemele și blocajele sunt inevitabile – și, de obicei, acesta este un lucru rău. Dar, în acest caz, acele probleme inevitabile vor salva locuri de muncă, deoarece soluțiile lor vor necesita ingeniozitate umană, spune Mark Williams, șeful de produs la People First, care administrează o platformă software pentru creșterea productivității umane.

„Deși mașinile au capacitatea de a asambla lucrurile mai repede decât orice om, ele nu posedă analizele, expertiza în domeniu și cunoștințele valoroase necesare pentru a rezolva problemele de producție”, spune Williams.

Frizeri

Mat Hunter, directorul Laboratorului Central de Cercetare, un spațiu de co-working axat pe tehnologie și un accelerator pentru startup-uri tehnologice, susține că locurile de muncă precum acesta sunt mai ferite de automatizare decât cele din contabilitate.

„Au existat încercări de a crea mașini de tuns părul în trecut, dar acestea necesită într-adevăr o dexteritate considerabilă, care este greu de automatizat”, spune Hunter.

Terapeuți și asistenți sociali 

O altă carieră rezistentă la automatizare este cea implicată în a ajuta oamenii să vindece mintea, spune Pickersgill.

„Oamenii vizitează terapeuții pentru că este nevoie de sprijin emoțional și de îndrumare. Acest lucru poate fi oferit doar prin interacțiune umană reală – de către cineva care poate empatiza și înțelege și care poate oferi sfaturi bazate pe experiențe comune, mai degrabă decât pe logica bazată pe date.”, a spus el. 

Profesori

Profesorii sunt eroii necunoscuți ai societății noastre. Sunt suprasolicitați și slab plătiți, totuși însărcinați cu una dintre cele mai importante sarcini. Vestea bună pentru profesori este că nu-și vor pierde locurile de muncă.

„Abilitățile oamenilor, empatia și înțelegerea sunt esențiale pentru a crea tineri bine rotunjiți și încrezători din punct de vedere emoțional – doar un om poate realiza acest lucru.”, spune Pickersgil

Muncitori în domeniul sănătății 

Medicii și asistentele nu își vor vedea niciodată locurile de muncă luate, spune Williams. Deși automatizarea va îmbunătăți, fără îndoială, tratamentele oferite de medici și asistente, adevărul este că roboții nu vor depăși capacitatea lucrătorilor din domeniul sănătății de a se conecta cu pacienții și de a-i face să se simtă înțeleși așa cum poate un om.

„În domeniul sănătății, lucrătorii au nevoie de inteligență socială pentru a se conecta cu pacienții. Chiar și cei mai sofisticați roboți ai noștri pot pretinde doar că construiesc relații, empatizează sau arată alte forme de inteligență emoțională pentru a crea conexiuni personale cu oamenii”, spune Williams.

Îngrijitori

Pickersgill încă crede că îngrijitorii sunt feriți de automatizare, deoarece oamenii pur și simplu nu s-ar putea simți confortabil să fie îngrijiți de roboți.

„Oamenii vor să fie îngrijiți de oameni. Singurătatea este o problemă majoră, în special pentru persoanele în vârstă și motivul este că, noi oamenii, tânjim după interacțiunea umană”, spune Pickersgill. Roboții, prin însăși natura lor, nu ar putea asigura niciodată acea interacțiune umană.

„Emoțional, precum și fizic, îngrijitorii [umani] sunt absolut vitali pentru a asigura fericirea, confortul și bunăstarea mentală”, spune Pickersgill, ceea ce înseamnă că locurile de muncă lor sunt sigure pentru viitorul apropiat, potrivit Fastcompany.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel