Data publicării:
Locuri și activități care îți pot pune în pericol sănătatea ficatului. Dr. Dragoș Romanescu (SANADOR) vine cu recomandări / video
Bolile hepatice sunt extrem de periculoase.
Ficatul este un organ esențial, care are numeroase funcții în organism, inclusiv fabricarea proteinelor și a factorilor de coagulare a sângelui, fabricarea trigliceridelor și a colesterolului, sinteza glicogenului și producția de bilă. La nivelul ficatului pot apărea o multitudine de boli, precum: boala ficatului gras (steatoza și steatohepatita), hepatite de cauze virale, ca hepatita B, toxice-medicamentoase sau autoimune, ciroză, tumori benigne sau maligne, boala polichistică hepatică, chist hepatic, abces hepatic etc.
Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generala în Spitalul Clinic SANADOR, unde operează și acordă consultații din 2017, ne-a vorbit despre bolile ficatului.
„Ficatul este un adevărat laborator al organismului. Este responsabil de peste 500 de funcții. Este un veritabil filtru al toxinelor pe care apoi le excretă prin intermediul rinichilor. Este un adevărat procesator al substanțelor din tractul gastro-intestinal provenite din alimentație sau din metabolismul unor organe din cavitatea abdominală cum sunt pancreasul și splina, substanțe pe care apoi le trimite în circulație fiind necesare activității celorlalte organe. Este un adevărat creier, un rezervor care știe să facă rezerve când aceste substanțe sunt în surplus și pe care le trimite în circulație atunci când este nevoie de ele”, a zis medicul Dragoș Romanescu la DC News și DC Medical.
Dacă ficatul nostru se îmbolnăvește se poate ajunge la disfuncția și altor organe
„Ficatul oglindește starea de sănătate a fiecăruia dintre noi. Oglindește un stil de viață și obiceiuri alimentare. Este singurul organ care se autoregenerează”, a mai zis medicul.
Ce afectează ficatul. Avem vaccin, dar doar pentru hepatita B
Engerix-B: este un vaccin care previne infecția cu virusul hepatitic B.
Hepatita B este o boală infecțioasă a ficatului cauzată de un virus. Unele persoane au în organism virusul hepatitic B, nu-l pot elimina (sunt purtători), dar pot infecta alte persoane. Ce determină boala? E provocată de virusul hepatitic B, care poate fi transmis în urma contactului cu fluidele organismului, cel mai adesea sânge, de la o persoană infectată. Dacă mama este purtătoarea virusului, îl poate transmite nou-născutului la naştere. Este posibil de asemenea să luați virusul de la un purtător prin intermediul sexului neprotejat, folosirea la comun a acelor de seringă sau tratament cu echipament medical care nu a fost sterilizat corespunzător.
„Dintre factorii externi privind afectarea ficatului, pe locul întâi se situează infecțiile cu virusuri hepatitice A, B, C, D, E. B și C au cea mai mare probabilitate de a se croniciza. Ca profilaxie, pentru hepatita B, există vaccinul care se face și în România. Se face în primele zile de viață, cu rapel la două-patru-douăsprezece luni. Vaccinul se face și la pacienții care, deși vaccinați, nu s-au imunizat, adică nu au suficienți anticorpi.
Pentru hepatita C nu există încă vaccin. Se așteaptă. Dar cea mai bună este prevenția, asta înseamnă evitarea, până la urmă, a zonelor de risc, adică cabinete de acupunctură, clinicile stomatologice mai nesigure, cabinetele de tatuaje, folosirea de aceleași seringi pentru drogurile intravenoase, actul sexual neprotejat cu persoane infectate. Aceste lucruri pot duce la infectare”, a mai zis dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR.
Vedeți mai multe aici:
Dr. Romanescu deține competențe în chirurgia oncologică (cele mai frecvente intervenții pe care le efectuează în SANADOR fiind operațiile oncologice abdomino-pelvine, pentru cancer colo-rectal, gastric, mamar, ovarian, col uterin), chirurgia laparoscopică, chirurgia hepato-bilio-pancreatică, prelevare multiorgan (a făcut parte din echipa de recoltare ficat-pancreas din cadrul Institutului Clinic Fundeni și a participat la numeroase operații de transplant cu grefă de la donator în moarte cerebrală și living-related), chirurgie experimentală (transplant hepatic și renal pe porci în cadrul biobazei din Institutul Clinic Fundeni și a Universității de Medicină și Farmacie Timișoara).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News