Ce poți vedea la muzeul Ceaușescu, din Târgoviște. Cazarma execuției a intrat în circuitul turistic
La aproape un sfert de veac, locul unde a fost reținut, judecat și executat cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu a intrat în circuitul turistic al municipiului Târgoviște. Istoricul Dinu Zamfirescu este convins că dacă Nicolae Ceaușescu ar mai fi trăit, acesta ajungea senator. Procesul soților Ceaușescu nu poate fi considerat un proces făcut după toate regulile Justiției, a spus Ion Calafoteanu, directorul științific al Institutului Revoluției, la deschidearea muzeului.
[caption id="attachment_361439" align="alignnone" width="640"] Mobilierul din sala judecății cuplului Ceaușescu este cel original[/caption]Fosta clădire a Şcolii de cavalerie din Târgovişte, construită pe la sfârşitul secolului XIX, miroase a vopsea proaspătă. Clădirea principală a fostului Comandament al Garnizoanei Târgovişte - UM 01417 şi UM 01378, aflată astăzi în patrimoniul CJ Dâmboviţa -, de pe Bulevardul Regele Carol I, locul detenţiei, judecării şi execuţiei soților Ceaușescu s-a transformat în secţie a muzeului.
Oficialități județene și revoluționari și-au dat întâlnire la inaugurarea secției Complexului Muzeal Curtea Domnească, care de marți va purta denumirea de "Metamorfozele unui loc al memoriei, de la cavalerismul Școlii de ofițeri Ferdinand I la spațiul profan al procesului și execuției soților Ceaușescu și al sfârșitului regimului totalitar din România".
[caption id="attachment_361440" align="alignnone" width="640"] Generalul Kemenici, alături de doi revoluționari[/caption]Inaugurarea i-a lăsat un gust amar generalului Andrei Kemenici, care nu a fost invitat să ia cuvântul la deschiderea muzeului.
În "dormitorul" unde soții Ceușescu au stat trei zile înaintea judecării și execuției sunt aliniate trei paturi de campanie vechi din metal cu saltele decolorate și găurite. Ferestrele au fost acoperite cu pături de campanie pentru camuflaj, iar într-un colț al încăperii se află masa cu două seturi de tacâmuri din inox, unde cei doi soți au mâncat în perioada detenției.
[caption id="attachment_361441" align="alignnone" width="640"] Dormitorul în care soții Ceaușescu au fost "găzduiți" trei zile[/caption] [caption id="attachment_361442" align="alignnone" width="640"] Locul unde cuplul Ceaușescu lua masa[/caption]Încăperea unde soții Ceaușescu au fost judecați păstrează același mobilier: biroul completului, locul avocatului, mesele unde au stat cei doi, masa celorlalţi participanţi la proces.
Revenim pe holul care, de la dormitor, duce către ieşirea din spate, acolo pe unde Ceauşeştii au fost duşi către “Zidul Execuţiei”, ultimul reper important al muzeului. Pe hol sunt amplasate câteva manechine îmbrăcate în vechile uniforme, aşa cum s-au aşezat în dispozitiv cei din plutonul de pază.
Programul de vizitare este zilnic, între orele 9,00-17,00, prețul unui bilet fiind de 7 lei, pentru elevi și studenți acesta fiind la jumătate de preț.
Zidul execuției[caption id="attachment_361443" align="alignnone" width="640"] Zidul execuției celor doi soți[/caption]După execuția cuplului Ceaușescu, zidul a fost tencuit, astfel că urmele gloanțelor au dispărut. În momentul în care Sergiu Nicolăescu a filmat scena execuției, acesta a mai detonat și el câteva capse în pereţi, care au generat alt rând de găuri. Acum, în câteva locuri, s-a ajuns să fie scoase la lumină câteva dintre urmele originale.
Dinu Zamfirescu: Dacă ar mai fi trăit, Ceaușescu poate ajungea senator
[caption id="attachment_361444" align="alignnone" width="640"] Istoricul Dinu Zamfirescu[/caption]Aflat la inaugurarea Muzeului, istoricul Dinu Zamfirescu a spus că "Încă din studenție s-a declarat împotriva pedepsei cu moartea. În legătură cu evenimentele care au avut loc la Târgoviște, în decembrie 1989, nu mă aflam în țară. Mă aflam la Paris, eram implicat și acolo împotriva regimului. La 25 decembrie, când au apărut primele imagini ale execuției cuplului Ceaușescu, am fost rugat să comentez evenimetul. Atunci am spus: cred că este prima mare greșeală a noii puteri care s-a instaurat în România, deoarece acești oameni nu trebuiau imediat executați, ci trebuiau mai întâi să dezvăluie o serie întreagă de secrete, atât în plan intern, cât și pe plan extern, și de fapt se temeau de niște dezvăluiri care ar putea să-i jeneze".
"Au trecut ani și n-aș m-ai fi spus același lucru, pentru că s-ar fi putut întâmpla că dacă Ceaușescu ar mai fi trăit să fi ajuns cel puțin senator", a conchis Dinu Zamfirescu
Ion Calafoteanu: Gelu Voican Voiculescu este cel care a susținut cu tărie ideea unui proces care să se termine cu condamnarea celor arestați
[caption id="attachment_361445" align="alignnone" width="640"] Ion Calafoteanu[/caption]Ceea ce s-a întâmplat pe 25 decembrie 1989, aici, la Târgoviște este sfârșitul unei perioade de luptă. Este o perioadă care începe pe 16 decembrie la Timișoara și se termină aici. Nu este sfârșitul Revoluției. E sfârșitul perioadei în care oamenii au murit. Ceea ce s-a întâmplat aici, pe 25 decembrie, mie mi-a dat liniște. Am știut că s-a terminat și că ne putem gândi la un viitor mai bun, a spus Ion Calafoteanu, director științific al Institutului Revoluției Române.
Ceea ce s-a întâmplat aici, pe 25 decembrie, ridică o problemă. A fost proces? Și pun un semn de întrebare mare. Dacă ar fi să judecăm lucrurile, evoluțiile, într-o epocă normală, într-un timp liniștit, categoric ce s-a întâmplat aici, pe 25 decembrie, 1989, nu poate fi ca un proces făcut după toate regulile Justiției. Dar eu vă spun: era vreme liniștită atunci? Oare Revoluția respectă legi? Revoluția omoară pur și simplu fără procese, fără nimic. S-a vrut să dea notă de justiție, iar în sânul conducerii CFSN-ului au fost schimburi de opinii, să-i judecăm acuma, să-i judecăm mai târziu. Gelu Voican Voiculescu este cel care a susținut cu tărie ideea unui proces care să se termine cu condamnarea celor arestați. Au fost și oameni în CFSN care au spus să se facă un proces după toate regulile, așa cum trebuie. Până la urmă, ideea de a termina odată cu ceea ce se întâmpla afară, Gelu Voican Voiculescu mi-a spus că era convis că în momentul în care lumea află, cei care erau de partea lui Ceaușescu mai trăgeau încă și mureau încă oameni. El era convins că în momentul în care Ceaușescu nu va mai exista, va fi mort, lupta va înceta.
Trebuie să admitem astăzi că, după executarea lui Ceaușescu, nu a mai murit nimeni, ceea ce înseamnă că procesul ca atare este justificat, condamnarea la moarte este justificată. În 25 decembrie s-a dat o sentință istorică. Cei care se făceau vinovați și-au primit pedeapsa," a mai declarat Ion Calafoteanu.
[caption id="attachment_361446" align="alignnone" width="640"] Generalul Dan Voinea, cel care a anchetat Dosarele Revoluției[/caption]Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News