Data publicării:
Locul din România unde omul l-a întâlnit pe Dumnezeu. Alfred Bulai, despre fenomenul Maglavit
Există în România un loc în care a apărut Dumnezeu. Unii spun că este o minune, iar alții cred că este o escrocherie.
Vorbim despre Maglavit, localitatea din Oltenia în care ciobanul Petrache Lupu pretindea că l-a văzut şi a vorbit cu Dumnezeu. Din vara lui 1935, oamenii au pornit-o înspre Maglavit, convinşi de virtuțile tămăduitoare ale locului. La mai bine de jumătate de secol de la acel moment, sociologul Alfred Bulai a vorbit, într-un interviu acordat pentru DC News, despre cine a câştigat de pe urma ciobanului, cum a fost exploatat Maglavitul și care a fost atitudinea Bisericii față de fenomen.
Fenomenul Maglavit, creat de presă
"Anul acesta am fost la Maglavit pentru că am vrut să văd cum rămâne în memoria socială un eveniment care ține de paranormal și de întâlnirile cu divinitatea. Acolo, în 1935, un oarecare cioban Petrache Lupu a zis că s-a întâlnit cu Moșul. Așa l-a numit pe Dumnezeu până a murit. Un bărbat bătrân, fără haine, îmbrăcat cu părul și cu barba alba până în pământ. I se vedeau doar picioarele și plutea. A fost șocant. El avea o deficiență de vorbire de la o boală din tinerețe.
După prima întâlnire, i s-a zis să ducă mai departe cuvântul Domnului. El nu o face. Era prost văzut în comunitate. Era un cioban cu deficiențe de vorbire. Cât de bine putea el să fie văzut în Maglavit? Îi este rușine și nu vorbește. Vinerea următoarea i-a apărut din nou același personaj și îl trage de urechi că de ce nu a făcut ce i-a zis. Promite că va vorbi, dar nu o va face nici a doua oară.
A treia oară se întâlnesc undeva lângă Dunăre. Îl convinge să vorbească la biserică. Acum apare elementul care va face ca evenimentul să fie important. De ce? Pentru că la biserică el vorbește normal, deși avea deficiențele de vorbire, ceea ce întărește ideea de miracol. Acum intervin două lucruri. La câteva zile după eveniment, un jurnalist merge să facă un reportaj în Gorj, dar în tren aude o discuție și merge către Maglavit. În câteva zile, apare articolul respectiv și toată presa preia subiectul. Se fac două tabere: unii care îl consideră nebun, alții îl laudă că este sfânt. Foarte multă lume mergea acolo deoarece credeau că se vindecă în acel loc – la salcia unde a apărut Moșul. Intervine și business-ul. Veneau cam 1000 de persoane pe zi. Apar firme de autobuze etc. Este vorba de foarte mulți bani; echivalentul milioanelor de euro de azi. Toții bani s-au furat. Casa lui Petrache Lupu este vai de capul ei și în ziua de astăzi. Nimeni din familia lui nu a câștigat nimic. Mai interesant este că nimenei din Maglavit nu a câștigat. Câștigul a fost al elitei. Preotul local – pentru că fura prea mult – a fost excomunicat. Episcopul lui preia afacerea", a povestit Alfred Bulai.
Doi ciobani apar la Maglavit: Petrache Lupu și George Becali
Ciobanul Petrache Lupu a început mănăstirea Maglavit, dar Gigi Becali a fost cel care a construit-o. Mănăstirea nu duce nici acum lipsă de vizitatori, oameni cu credinţă venind din toate colţurile ţării pentru a se ruga în locul unde a avut loc minunea.
"Este interesant că acolo a apărut o polaritate. Discutam cu cineva și mi-a spus: domnule, eu cred că este ceva în toată povestea asta. Mănăstirea Maglavit a fost începută de un cioban și terminată tot de un cioban, adică de Becali. Mănăstirea a fost ctitorită de Petrache Lupu, dar nu a fost construită niciodată pentru că banii s-au furat. S-a făcut o fundație, pe care comuniștii au distrus-o.
Becali a făcut integral această mănăstire și i-a ajutat cu bani pe cei care veneau acolo și spuneau că au probleme. Indiferent de dimensiunile pe care le are un eveniment, el trebuie să aibă o anumită utilitate pentru comunitate – măcar simbolică, nu neapărat economică.
Discuție Petrache Lupu-Ion Antonescu
Fenomenul Maglavit a apărut, deci, din cauza presei, care l-a promovat. Era criză, oamenii aveau nevoie de o speranță, când s-a lansat povestea, veneau cu zecile de mii. În al doilea rând, evenimentul a fost marketizat, cum am spune astăzi. Inclusiv mareșalul Antonescu a vrut să-l folosească. L-a luat pe front, când armata a ocupat Basarabia. Gândiți-vă că Petrache Lupu ajunsese ca o vedetă de azi, însemna mult pentru moralul soldaților. Dar în avion, la întoarcere, a avut o premoniție, i-a spus Mareșalului: O să pierdem războiul, rușii vor veni peste noi, vor ajunge la București. Ion Antonescu nu știa cum s-o mai dreagă. Le-a interzis celorlalți să vorbească despre asta, dar era imposibil să ții secret, mai ales după ce s-a întors frontul. Cum, necum, un cioban analfabet de la țară a prezis sfârșitul războiului mult înaintea strategilor din Armată și politică.
Bulai: cu siguranță, Petrache Lupu nu era un farsor
În concluzie, Petrache Lupu nu era un farseor. Îl putem bănui că avea o boală psihică. Sigur că există o aură de necunoscut în toată povestea aceasta pe care trebuie să o luăm ca atare. Era un om isteț, în schimb nu era școlit. Poate i s-a urcat la cap că era în centrul atenției. Dar nici el, nici altul din familia lui nu a câștigat niciun ban. Există o elită care se îmbogățește, în frunte cu biserica. El nu a plecat de la ideea că vrea să facă bani", a mai spus Alfred Bulai pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News