Locuitorii Ţărilor de Jos cumpără lemne pentru la iarnă! Prețurile la gaze cresc în continuare
Locuitorii din Țările de Jos își cumpără lemne, pentru a-și asigura încălzirea în iarna următoare.
Locuitorii din Ţările de Jos au început să se aprovizioneze masiv cu lemne de foc din cauza creşterii preţurilor la gaze, anunţă publicaţia Volksrant. Potrivit sursei publicaţiei, în viitorul apropiat, în ţară, lemnele de foc ar putea deveni o marfă rară. Unul dintre furnizori susţine că, până la sfârşitul verii, lemnele de foc s-ar putea să nu mai fie disponibile pentru vânzare, deoarece, de obicei, olandezii încep să cumpere lemn de foc abia în luna septembrie.
În plus, furnizorii se plâng de probleme legate de livrările de cherestea din Europa de Est. Din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, exportul acestui produs a scăzut brusc. Totodată, organizaţia locală responsabilă cu terenurile forestiere a interzis folosirea arborilor din Olanda ca lemne de foc din cauza dioxidului de carbon degajat la arderea lemnului. Publicaţia raportează şi o creştere a preţurilor la lemne. Faţă de anul 2021, preţul lemnului de foc a crescut cu 50 de euro, precizează Volksrant. Anterior, s-a anunţat că, din cauza creşterii preţurilor la energie, şi locuitorii Estoniei au început să se aprovizioneze cu lemne de foc.
Christian Lindner, ministrul german de Finanţe, cere încetarea folosirii gazului pentru producţia de curent electric
Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a cerut încetarea producţiei de energie pe bază de gaz natural, în contextul temerilor că Germania ar putea intra într-o criză a gazelor pe măsură ce Rusia îşi reduce livrările, relatează duminică agenţia DPA.
Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o criză energetică, suprapusă peste criza gazelor. Gazul nu mai trebuie folosit pentru producţia de electricitate, a indicat Lindner în ziarul Bild am Sonntag.
El a cerut de asemenea ca centralele nucleare sigure şi prietenoase cu mediul să fie menţinute în exploatare în Germania până în anul 2024 dacă va fi nevoie şi a precizat că ministrul german al economiei, Robert Habeck, are prerogativele legale de a opri folosirea gazului pentru producţia de energie electrică.
Însă un purtător de cuvânt al acestuia din urmă a avertizat că o interdicţie completă a folosirii gazului pentru producţia de electricitate va conduce la o criză de energie şi la întreruperi de curent. Mai mult, a precizat acelaşi purtător de cuvânt, unele centrale electrice pot funcţiona numai pe gaz şi sunt esenţiale în susţinerea reţelei de alimentare cu electricitate. Dar se fac eforturi pentru a înlocui gazul în producţia de energie acolo unde este posibil, a mai spus acesta, citat de Agerpres. Citește mai multe AICI.
Letonia a rămas fără gaz, deoarece Rusia a oprit livrările
Sistarea are legătură cu încălcarea condiţiilor de preluare a gazelor, a anuntat compania. Sâmbătă, Gazprom a sistat furnizarea de gaze către Letonia, în cadrul cererii din luna iulie, din cauza încălcării condiţiilor de retragere a gazelor, a precizat holdingul Conexus Baltic Grid Uldis Barissa, operatorului leton al sistemului de transport al gazelor (GTS), într-un comunicat citat de Rador.
Astăzi, Gazprom a sistat furnizarea de gaze către Letonia, în cadrul cererii pentru luna iulie, din cauza încălcării condiţiilor de retragere a gazelor, se mai specifică în comunicat.
Datele operatorului de transport de gaze leton confirmă, de asemenea, suspendarea livrărilor de gaze din Rusia din 30 iulie. Pe 27 aprilie, Gazprom a anunţat că a suspendat complet livrările de gaze către compania bulgară Bulgargaz şi către compania poloneză de gaze PGNiG, din cauza că au refuzat să efectueze plăţile în ruble. Pe 21 mai, Gazprom a anunţat că furnizarea de gaze ruseşti a fost sistată către compania finlandeză Gasum, din acelaşi motiv. Ulterior, livrările de gaze au fost sistate către compania daneză Orsted, compania GasTerra şi Shell Energy Europe Ltd. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News