Data publicării:

Locuitorii dintr-un sat grecesc au votat relocarea comunității afectate de inundațiile din septembrie. Premierul Mitsotakis: ”Să construim un nou Metamorfosis. Să nu se înece la fiecare 30 de ani”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Captură video Twitter / George Tsakraklides
Sursă foto: Captură video Twitter / George Tsakraklides
Rezidenții dintr-un micuț sat grecesc au votat, în majoritate, relocarea comunității după ce satul a fost acoperit de ape în inundațiile din această toamnă. Guvernul grec ia în calcul relocarea satului ce poartă numele ”transformării”.

Locuitorii rezidenți dintr-un mic sat grecesc, Metamorfosi, au votat pentru relocarea întregii comunități după ce localitatea a fost acoperită de ape în urma inundațiilor din septembrie, în încercarea de a se proteja de viitoare dezastre provocate de schimbările climatice, informează Reuters, scrie Agerpres.

Metamorfosi, care a mai fost afectat de inundații în 1953 și 1994, aproape a dispărut sub ape atunci când furtuna Daniel, care a provocat dezastru în bazinul mediteraneean, a lovit regiunea Thessaly în perioada 4-7 septembrie, transformând-o într-o mare interioară. În urma inundațiilor și-au pierdut viața 16 persoane, inclusiv două care s-au înecat în Metamorfosi.

Metamorfosi, satul ”fantomelor”

Satul ajunsese asemenea unui teritoriu al fantomelor, iar rezidenții au declarat pentru Reuters în noiembrie că nu au altă alegere decât aceea a relocării într-un spațiu mai sigur.

Propunerea de a ridica noi locuințe în satul Palamas, situat la o distanţă de opt kilometri, a fost aprobată cu 142 de voturi ”pentru” și 14 ”împotrivă” prin intermediul unui sistem informal de vot sub forma unei declarații pe proprie răspundere, a spus președintele comunităţii Metamorfosi, Petros Kontogiannis. De asemenea, circa 15 persoane s-au abținut de la vot, a precizat șeful micuței comunități elene.

”Votul arată că oamenii nu pot suporta să treacă din nou printr-o situație similară”, a declarat Petros Kontogiannis pentru Reuters. ”Există speranță că vom avea locuințe care să ne asigure securitatea”.

Planul a fost aprobat marți seară de autorităţile municipale din Palamas, care vor oferi parcele de pământ.

Rezidenţii vor înainta propunerea guvernului, alături de un studiu tehnic în care sunt menționate ”inundaţii repetate” și geomorfologia Metamorfosis ca motiv pentru relocare.

Guvernul a spus că va lua în considerare relocarea Metamorfosi, al cărei nume înseamnă ”transformare” în greacă.

”Eu, personal, sunt complet deschis la acest demers”, a declarat în fața Parlamentului prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.

”Să construim un nou Metamorfosis, un nou sat, cu standarde contemporane, care va fi în cele din urmă în siguranță față de inundații, astfel încât aceste persoane să nu se înece la fiecare 30 de ani”, a spus el.

Citește și: UPDATE: Ciclonul Daniel, număr enorm de decese și 10.000 de persoane dispărute. Libia cere ajutor comunității internaționale - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel