Japonezii și-au găsit un nou adversar... ratonii
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
După ce au reușit să combată populația de ciori gigantice și înfometate din Tokyo, autoritățile orașului se confruntă acum cu o nouă provocare: să limiteze amenințarea reprezentată de ratonii nord-americani.

Numărul de ratoni capturați în capitală a crescut de cinci ori în ultimul deceniu, potrivit rapoartelor media, pe fondul îngrijorărilor legate de pagubele pe care aceste animale le provoacă ecosistemului local, scrie The Guardian.

Municipalitățile din vestul Tokyo au răspuns prin instalarea de capcane și lansarea unor linii telefonice pentru rezidenții care observă pagube la culturi sau care văd animalele intrând în casele lor. Aceste omnivore nu sunt native în Japonia, unde sunt una dintre cele 156 de specii de pe lista Ministerului Mediului cu creaturi invazive, care include, de asemenea, bibanul negru, furnicile de foc și țestoasele mușcătoare.

Populația de ratoni a crescut vertiginos după ce animalele de companie au fost abandonate sau au scăpat și apoi s-au înmulțit în sălbăticie, a raportat săptămâna aceasta Mainichi Shimbun.

Popularitatea lor ca animale de companie a fost atribuită unui anime din anii 1970, "Rascal the Raccoon", care ar fi dus la o creștere a importurilor acestor animale.

Nu trebuie confundați cu tanuki, sau câinii raton, animale indigene care apar în folclorul japonez și despre care se crede că aduc noroc. Ratonii sunt întâlniți în principal în zonele deluroase de la marginea vestică a metropolei Tokyo, unde provoacă daune extinse culturilor.

Autoritățile locale se confruntă cu o luptă dificilă pentru a menține sub control numărul de ratoni: animalele nu sunt doar reproducători prolifici, ci se adaptează rapid la medii noi.

Un total de 1.282 de ratoni au fost capturați în Tokyo în anul fiscal care s-a încheiat în aprilie 2023, conform guvernului metropolitan, comparativ cu 259 cu un deceniu mai devreme.

Proliferarea animalului se reflectă în haosul pe care îl provoacă în zonele rurale, unde au cauzat daune de 450 milioane ¥ (2,8 milioane $) în anul fiscal 2022, potrivit Ministerului Agriculturii, adăugând că fructele, legumele și animalele de fermă au fost cele mai frecvente ținte.

Mainichi a citat, de asemenea, rapoarte despre ratoni care se hrănesc cu salamandra Tokyo, pe cale de dispariție, considerată oficial în pericol de extincție ca rezultat al distrugerii habitatului lor natural timp de decenii.

Măsurile introduse până acum par să fi avut un efect redus. „Capcanele noastre sunt uneori distruse, deoarece ratonii sunt, de asemenea, disperați să supraviețuiască. Doar o mică parte dintre ei sunt prinși efectiv, astfel că nu putem înțelege pe deplin aria lor de răspândire”, a declarat un oficial pentru Mainichi.

Problema nu este limitată doar la Tokyo, plângeri privind pagubele provocate de ratoni culturilor, infrastructurii și locuințelor și grădinilor private fiind raportate în aproape toate cele 47 de prefecturi ale Japoniei.

În Niigata, pe coasta Mării Japoniei, capturile de ratoni au crescut brusc din 2018, în timp ce în prefectura nordică Hokkaido, unde se crede că animalele s-au stabilit încă din anii 1970, ele au fost acuzate de cauzarea unor daune agricole în valoare de milioane de yeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel