Locuitorii din Istanbul cer să le fie expertizate imobilele după cutremurele devastatoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Peste 110.000 de persoane au depus cerere la primăria din Istanbul pentru ca locuinţele lor să fie expertizate în ce priveşte rezistenţa la cutremure, a declarat miercuri primarul metropolei turce, Ekrem Imamoglu, transmite dpa.

Conform oamenilor de ştiinţă, Istanbulul, care are oficial 16 milioane de locuitori, este ameninţat să sufere în anii următori un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade.

Epicentrul cutremurului aşteptat s-ar situa la o distanţă de circa 15 km de oraş, în Marea Marmara. Observatorul seismic din Kandilli a estimat că există o probabilitate de 60% ca până în anul 2030 să se producă un cutremur de 7,4 grade.

În cazul unui astfel de seism, experţii se aşteaptă la distrugeri masive şi zeci de mii de morţi. Ca şi regiunea distrusă de seismul din 6 februarie din sud-estul Turciei, numeroase imobile din Istanbul sunt considerate insuficient de rezistente la cutremure.

Vezi și - O nouă minune. Persoană găsită în viaţă sub dărâmături, la 206 ore de la devastatorul cutremur din Turcia - Foto


Primarul Imamoglu a cerut miercuri o 'mobilizare de amploare, necondiţionată' pentru Istanbul. Aceasta ar include consolidarea clădirilor, creşterea bugetului pentru pregătirea antiseismică, modificarea legislaţiei.

Imamoglu a mai spus că amnistia în domeniul construcţiilor ar trebui să dispară. În trecut, multe imobile construite ilegal au primit în cele din urmă statut legal.

Guvernarea şi politica ar trebui, de asemenea, să se schimbe fundamental, a subliniat Imamoglu.

Catastrofa produsă de seismele din februarie a arătat că guvernul şi opoziţia nu au reuşit să lucreze împreună. 'Dacă este să căutăm un inamic, acesta este cutremurul', a mai spus primarul Istanbulului. El estimase anterior bugetul necesar pentru pregătirea antiseismică a metropolei la 18 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Vezi și - Miracol în Turcia. O fetiță a fost salvată după 178 de ore / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel