Locuitorii din Catalonia se confruntă cu restricții de apă pe fondul unei urgențe de secetă iminente
Locuitorii din Catalonia se confruntă cu limitări ale consumului de apă și interdicții de acces la piscine, în condițiile în care autoritățile au declarat stare de urgență din cauza secetei istorice.
Regiunea din nord-estul Spaniei a înregistrat precipitații sub medie timp de 40 de luni consecutive, reducând rezervoarele la minime record.
Autoritățile interziseseră deja udarea peluzelor, umplerea piscinelor private și spălarea mașinilor. De asemenea, presiunea apei a fost redusă în unele orașe din zona metropolitană a Barcelonei.
Astăzi au extins interdicția la umplerea piscinelor publice și la unele restricții privind dușurile publice.
Măsurile, care vor intra în vigoare vineri, vor afecta aproximativ șase milioane de persoane din 200 de sate, orașe, localități, inclusiv din al doilea oraș ca mărime din Spania, Barcelona.
Acestea au fost adoptate după ce rezervoarele au scăzut aproape 16% din capacitatea lor, un minim istoric.
Până la vară, autoritățile spun că ar putea fi nevoite să aducă apă cu barca, deși rămân întrebări legate de costuri și de cât de mare ar fi diferența.
Aproximativ 6 milioane de locuitori din Catalonia vor fi afectați de măsurile mai stricte de economisire a apei
"Seceta va fi depășită, dar ne aflăm într-o nouă realitate climatică în care este mai probabil să apară noi secete și să fie mai intense", a declarat șeful regiunii, Pere Aragones, în cadrul unei conferințe de presă.
Cea mai afectată de secetă este zona nordică a Catatoniei, până la granița cu Franța, în timp ce zona sudică se descurcă mai bine datorită râului Ebro care o traversează. Sudul Spaniei suferă, de asemenea, de condiții de secetă.
Starea de urgență ar putea reduce cantitatea de apă pe care fiecare persoană din Catalonia o poate folosi de la 210 la 200 de litri pe zi.
Agenția de apă din regiune spune că rezidenții folosesc în medie 116 litri pe zi la domiciliu.
Restricțiile ar putea, de asemenea, să impună reduceri în agricultură și industrie, reducând apa pentru irigarea culturilor cu 80%, pentru animale cu 50% și pentru industrie cu 25%.
Legătura dintre secetă - care se manifestă sub diferite forme - și schimbările climatice este complexă.
Cu toate acestea, grupul de climatologi World Weather Attribution afirmă că schimbările climatice fac ca seceta să devină mai severă și mai probabilă în Marea Mediterană.
Peninsula Iberică este cea mai secetoasă din ultimii 1.200 de ani, arată un studiu din 2022.
În total, 16% din Europa continentală - 27 de țări și Regatul Unit - se află în condiții de avertizare, iar un alt 1% se află sub o alertă de secetă.
"Secetele sunt naturale în modelul climatic mediteranean. Ceea ce este foarte dramatic sunt proiecțiile privind schimbările climatice. Ceea ce vedem este o creștere a intensității și frecvenței secetei", a declarat Annelies Broekman, specialist în gestionarea apei la institutul de cercetare CREAF din Barcelona, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News